Opracowanie procedury oznaczania lotnych produktów utleniania olejów roślinnychtechniką statycznej analizy fazy nadpowierzchniowej = The development of a new procedure for determination of volatile oxidation products in edible oils with the use of static headspace analysis - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Opracowanie procedury oznaczania lotnych produktów utleniania olejów roślinnychtechniką statycznej analizy fazy nadpowierzchniowej = The development of a new procedure for determination of volatile oxidation products in edible oils with the use of static headspace analysis

Abstrakt

W publikacji przedstawiono dobór optymalnych parametrów w celu opracowania nowej metody diagnozowania jakości olejów poprzez oznaczenie lotnych związków będących produktami reakcji utleniania olejów. Próbki rafinowanych olejów roślinnych przed analizą poddano procesowi przyspieszonego utleniania, stosując naświetlanie promieniowaniem ultrafioletowym (12 W, 254 nm). Jako technikę ekstrakcji lotnej frakcji próbki zastosowano statyczną analizę fazy nadpowierzchniowej (HSA). Dobrano optymalne parametry tej techniki (objętość próbki 8 ml, czas i temperatura termostatowania odpowiednio 20 min i 80 C, objętość dozowanej do kolumny fazy nadpowierzchniowej 0,16 cm3). Wyznaczono również niektóre parametry walidacyjne. Precyzja i czułość metody wyrażone jako współczynnik zmienności CV (< 20 %) i granica wykrywalności LOD (w przedziale 3 - 50 mg/kg) są zadowalające dla tego typu oznaczeń. Oznaczenie składu próbek dokonano na podstawie czasów retencji substancji wzorcowych stosując kapilarną chromatografię gazową z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym (kolumn SPB-20, Supelco, 30 m x 0,25 mm x 1 µm).

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Rośliny Oleiste - Oilseed Crops nr T. XXX, strony 103 - 118,
ISSN: 1233-8273
Język:
polski
Rok wydania:
2009
Opis bibliograficzny:
Gromadzka J., Wardencki W.: Opracowanie procedury oznaczania lotnych produktów utleniania olejów roślinnychtechniką statycznej analizy fazy nadpowierzchniowej = The development of a new procedure for determination of volatile oxidation products in edible oils with the use of static headspace analysis// Rośliny Oleiste - Oilseed Crops. -Vol. T. XXX., nr. z. 1 (2009), s.103-118
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 101 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi