Protein thermal stabilization in aqueous solutions of osmolytes - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Protein thermal stabilization in aqueous solutions of osmolytes

Abstrakt

Proteins’ thermal stabilization is a significant problem in various biomedical, biotechnological, and technological applications. We investigated thermal stability of hen egg white lysozyme in aqueous solutions of the following stabilizing osmolytes: Glycine (GLY), N-methylglycine (NMG), N,N-dimethylglycine (DMG), N,N,N-trimethylglycine (TMG), and trimethyl-N-oxide (TMAO). Results of CD-UV spectroscopic investigation were compared with FTIR hydration studies’ results. Selected osmolytes increased lysozyme’s thermal stability in the following order: Gly>NMG>TMAO≈DMG>TMG. Theoretical calculations (DFT) showed clearly that osmolytes’ amino group protons and water molecules interacting with them played a distinctive role in protein thermal stabilization. The results brought us a step closer to the exact mechanism of protein stabilization by osmolytes.

Cytowania

  • 8

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 1 7

    Scopus

Autorzy (4)

Cytuj jako

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
Acta Biochimica Polonica nr 63, strony 65 - 70,
ISSN: 0001-527X
Język:
angielski
Rok wydania:
2016
Opis bibliograficzny:
Bruździak P., Panuszko A., Jourdan M., Stangret J.: Protein thermal stabilization in aqueous solutions of osmolytes// Acta Biochimica Polonica. -Vol. 63, iss. 1 (2016), s.65-70
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.18388/abp.2014_950
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 232 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi