The Drop-in-Drop Encapsulation in Chitosan and Sodium Alginate as a Method of Prolonging the Quality of Linseed Oil - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

The Drop-in-Drop Encapsulation in Chitosan and Sodium Alginate as a Method of Prolonging the Quality of Linseed Oil

Abstrakt

Nowadays, the encapsulation of sensitive products by various techniques has become popular as a promising preservation method. In particular, this applies to oils with a high content of unsaturated fatty acids and a high susceptibility to deterioration. This work presents the possibility of using a chitosan and sodium alginate in the form of a hydrogel membrane to protect food ingredients such as linseed oil, which is stored in an aquatic environment. The obtained results showed the high efficiency of the coaxial method encapsulation, which did not affect the quality of the oil measured after encapsulation. The greatest protective effect was observed in the linseed oil–chitosan membrane system, in which the primary and secondary oxidation products content were 88% and 32% lower than in the control sample, respectively. The smallest changes of the fatty acid profile, conjugated dienes, and trienes were observed in the chitosan capsules with linseed oil compared to the control sample.

Cytowania

  • 9

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 1 0

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 63 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
Polymers nr 10, strony 1 - 17,
ISSN: 2073-4360
Język:
angielski
Rok wydania:
2018
Opis bibliograficzny:
Mania S., Tylingo R., Michałowska A.: The Drop-in-Drop Encapsulation in Chitosan and Sodium Alginate as a Method of Prolonging the Quality of Linseed Oil// Polymers. -Vol. 10, nr. 12 (2018), s.1-17
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.3390/polym10121355
Bibliografia: test
  1. Siró, I.; Kápolna, E.; Kápolna, B.; Lugasi, A. Functional food. Product development, marketing and consumer acceptance-A review. Appetite 2008, 51, 456-467. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  2. Navdeep, K.; Devinder, P.S. Deciphering the consumer behaviour facets of functional foods: A literature review. Appetite 2017, 112, 167-187. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  3. Kris-Etherton, P.M.; Harris, W.S.; Appel, J.L. Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation 2002, 106, 2747-2757. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  4. Riediger, N.D.; Othman, R.A.; Suh, M.; Moghadasian, H.M. A systemic review of the roles of n-3 fatty acids in health and disease. J. Am. Diet. Assoc. 2009, 109, 668-679. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  5. Astrup, A.; Dyerberg, J.; Elwood, P.; Hermansen, K.; Hu, F.B.; Jakobsen, M.U.; Kok, F.J.; Krauss, R.M.; Lecerf, J.M.; LeGrand, P.; et al. The role of reducing intakes of saturated fat in the prevention of cardiovascular disease: Where does the evidence stand in 2010? Am. J. Clin. Nutr. 2010, 93, 684-688. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  6. Khattab, R.Y.; Zeitoun, M.A. Quality evaluation of flaxseed oil obtained by different extraction techniques. LWT-Food Sci.Technol. 2010, 53, 338-345. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  7. Frankel, E.N. Lipid Oxidation, 2nd ed.; Woodhead Publishing Ltd.: Cambridge, UK, 1980; ISBN 9780857097927.
  8. Bakry, A.M.; Abbas, S.; Ali, B.; Majeed, H.; Abouelwafa, M.Y.; Mousa, A.; Liang, L. Microencapsulation of Oils: A Comprehensive Review of Benefits, Techniques, and Applications. Com.Rev. Food. Sci. Food Saf. 2016, 15, 143-182. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  9. Nazzaro, F.; Orlando, P.; Fratianni, F.; Coppola, R. Microencapsulation in food science and biotechnology. Curr. Opin. Chem. Biol. 2012, 23, 182-186. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  10. Tylingo, R.; Mania, S.; Szwacki, J. A novel for drop in drop edible oils encapsulation with chitosanusing a coaxial technique. React. Funct. Polym. 2016, 100, 64-72. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  11. Ghayempour, S.; Mortazavi, S.M. Fabrication of micro-nanocapsules by a new electrospraying method using coaxial jets and examination of effective parameters on their production. J. Electrost. 2013, 71, 717-727. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  12. Moghaddam, M.K.; Mortazavi, S.M.; Khayamian, T. Preparation of calcium alginate microcapsules containing n-nonadecane by a melt coaxial electrospray method. J. Electrost. 2015, 73, 56-64. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  13. Radünz, M.; Helbig, E.; Dellinghausen Borges, C.; Gandra, T.K.V.; Gandra, E.A.A. A Mini-Review on Encapsulation of Essential Oils. J. Anal. Pharm. Res. 2018, 7, 00205. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  14. Özbek, Z.A.; Ergönü, P.G. A Review on Encapsulation of Oils. J. Sci. 2017, 13, 293-309. Available online: http://dergipark.gov.tr/download/article-file/318924 (accessed on 25 June 2018).
  15. Gasperini, L.; Mano, J.F.; Reis, R.L. Natural polymers for the microencapsulation of cells. J. R. Soc. Interface 2014, 11, 20140817. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  16. Mi, F.-L.; Burnouf, T.; Lu, S.-Y.; Lu, Y.-J.; Lu, K.-Y.; Ho, Y.-C.; Kuo, C.-Y.; Chuang, E.-Y. Self-Targeting, Immune Transparent Plasma Protein Coated Nanocomplex for Noninvasive Photothermal Anticancer Therapy. Adv. Healthc. Mater. 2017, 6, 1700181. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  17. Satapathy, M.K.; Nyambat, B.; Chiang, C.-W.; Chen, C.-H.; Wong, P.-C.; Ho, P.-H.; Jheng, P.-R.; Burnouf, T.; Tseng, C.-L.; Chuang, E.-Y. A Gelatin Hydrogel-Containing Nano-Organic PEI-Ppy with a Photothermal Responsive Effect for Tissue Engineering Applications. Molecules 2018, 23, 1256. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  18. Gibbs, B.F.; Kermasha, S.; Alli, I.; Mulligan, C.N. Encapsulation in the food industry: A review. Int. J. Food Sci. Nutr. 1999, 50, 213-224. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  19. Lewińska, A.; Zebrowski, J.; Duda, M.; Gorka, A.; Wnuk, M. Fatty Acid Profile and Biological Activities of Linseed and Rapeseed Oils. Molecules 2015, 20, 22872-22880. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  20. PN-EN ISO 3960:2005 Standard. Animal and Vegetable Fats and Oils. Determination of Peroxide Value; Food and Agriculture Organization: Rome, Italy, 2005. otwiera się w nowej karcie
  21. PN-EN ISO 6885:2000 Standard. Animal and Vegetable Fats and Oils. Determination of Anisidine Value; Food and Agriculture Organization: Rome, Italy, 2000. otwiera się w nowej karcie
  22. PN-EN ISO 660:1998 Standard. Animal and Vegetable Fats and Oils. Determination of Acid Value and Acidity; Food and Agriculture Organization: Rome, Italy, 1998. otwiera się w nowej karcie
  23. PN-EN ISO 12966-2:2017-05 Standard. Animal and Vegetable Fats and Oils-Gas Chromatography of Fatty Acid Methyl Esters-Part 2: Preparation of Methyl Esters of Fatty Acids; Food and Agriculture Organization: Rome, Italy, 2017. otwiera się w nowej karcie
  24. Tynek, M.; Martysiak-Żurowska, D.; Parchem, K. Technologia i Biotechnologia Tłuszczów Jadalnych, 1st ed.; Wydawnictwo Politechniki Gdańskiej: Gdańsk, Poland, 2017; ISBN 978-83-7348-522-8.
  25. ISO 9936:2016 Standard. Animal and Vegetable Fats and Oils-Determination of Tocopherol and Tocotrienol contents by High-Performance Liquid Chromatography; otwiera się w nowej karcie
  26. B S I Standards: London, UK, 2016.
  27. Wang, J.C.; Kinsella, J.E. Functional properties of novel proteins: Alfalfa leaf protein. J. Food Sci. 1976, 41, 286-292. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  28. ISO 10993-5:2009. Biological Evaluation of Medical Devices-Part 5: Test for In Vitro Cytotoxicity; otwiera się w nowej karcie
  29. B S I Standards: London, UK, 2009. otwiera się w nowej karcie
  30. Sano, M.; Hosoya, O.; Taoka, S.; Seki, T.; Kawaguchi, T.; Sugobayashi, K.; Juni, K.; Morimoto, K. Relationship between solubility of chitosan in alcoholic solution and it's gelation. Chem. Pharm. Bull. 1999, 47, 1044-1046. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  31. Braccini, I.; Pérez, S. Molecular Basis of Ca 2+ -Induced Gelation in Alginates and Pectins: The Egg-Box Model Revisited. Biomacromolecules 2001, 2, 1089-1096. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  32. Qun, G.; Ajun, W. Effects of molecular weight, degree of acethylation and ionic strenght on surface tension of chitosan in dilute solution. Carbohydr. Polym. 2006, 64, 29-36. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  33. Dąbrowski, G.; Skrajda, M.; Tańska, M.; Roszkowska, B. Influence of Different Storage Conditions on Rapeseed Oils Quality. Am. J. Exp. Agric. 2016, 10, 1-12. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  34. PN-A-86908:2000 Standard. OlejeiTłuszczeRoślinneorazZwierzęce-RafinowaneolejeRoślinne; Polski Komitet Normalizacyjny: Warszawa, Poland, 2000.
  35. Codex Standard 19-1981. Codex Standard for Edible Fats and Oils not Covered by Individual Standards; FAO: Rome, Italy, 2013. otwiera się w nowej karcie
  36. Makareviciene, V.; Janulis, P. Analizajakościolejówjadalnychorazobowiązkowewymagania. TłuszczeJadalne 1999, 34, 15-32. otwiera się w nowej karcie
  37. Subramanian, R.; Nandini, K.E.; Sheila, P.M.; Gopalakrishna, A.G.; Raghavaro, S.M.S.; Nakajima, M.; Kimura, T.; Maekawa, T. Membrane processing of used frying oils. J. Am. Oil Chem. Soc. 2000, 77, 323-328. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  38. Wroniak, M.; Krygier, K.; Kaczmarczyk, M. Comparison of the quality of cold pressed and virgin rapeseed oils with industriallyobtained oils. Pol. J.FoodNutr. Sci. 2008, 1, 85-89. Available online: http://journal.pan. olsztyn.pl/pdfy/2008/1/58_1_13.pdf (accessed on 25 June 2018).
  39. Sielicka, M.M. Ocena Skuteczności Dodatku Substancji o WłaściwościachPrzeciwutleniających w Przedłużeniu Trwałości Oleju Lnianego Tłoczonego na Zimno. Ph.D. Thesis, Poznań University of Economics and Business, Poznań, Poland, 2014. Available online: http://www.wbc.poznan.pl/Content/315676/ Sielicka_Maria_Magdalena_rozprawa_doktorska.pdf (accessed on 14 July 2018).
  40. Orsavova, J.; Misurcova, L.; Ambrozva, J.V.; Vicha, R.; Mlcek, J. Fatty Acids Composition of Vegetable Oils and Its Contribution to Dietary Energy Intake and Dependence of Cardiovascular Mortality on Dietary Intake of Fatty Acids. Int. J. Mol. Sci. 2015, 16, 12871-12890. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  41. Choe, E.; Min, D.B. Mechanisms and factors for edible oil oxidation. Compr. Rev. Food Sci. Food Saf. 2006, 5, 169-186. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  42. White, N.D.G.; Mills, J.T.; Kenaschuk, E.O.; Oomah, B.D.; Dribnenki, P. Quality changes occurring in stored solin, high linolenic acid and standard flaxseed (Linumusitatissimum L.). Can. J. Plant. Sci. 1999, 79, 35-42. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  43. Ayton, J.; Mailer, R.J.; Graham, K. The Effect of Storage Conditions on Extra Virgin Olive Oil Quality.RIRDC Publication No. 12/024, RIRDC Project No. PRJ-02297. 2012. Available online: https://rirdc.infoservices. com.au (accessed on 15 August 2018).
  44. Zymon, M.; Strzetelski, J.; Pustowiak, H.; Sosis, E. Effect of freezing and frozen storage on fatty acid profile of calves' meat. Pol. J. Food Nutr. Sci. 2007, 57, 647-650. Available online: http://journal.pan.olsztyn.pl/ pdfy/2007/4C/Zymon_114.pdf (accessed on 14 July 2018). otwiera się w nowej karcie
  45. Gliszczyńska-Świgło, A.; Sikorska, E.; Khmelinskii, I.; Sikorski, M. Tocopherol content in edible plant oils. Pol. J. Food Nutr. Sci. 2007, 57, 157-161. Available online: http://journal.pan.olsztyn.pl/fd.php?f=1022 (accessed on 8 October 2018).
  46. Ergönüla, P.G.; Köseoglub, O. Changes in α-, β-, γ-and δ-tocopherol contents of mostly consumed vegetable oils during refining process. CyTA J. Food. 2014, 12, 199-202. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  47. Mińkowski, K.; Grześkiewicz, S.; Jerzewska, M. Ocena wartości odżywczej olejów roślinnych o dużej zawartości kwasów linolenowych na podstawie składu kwasów tłuszczowych, tokoferolii steroli.ŻYWNOŚĆ Nauka Technol. Jakość 2011, 2, 124-135. Available online: http://w.pttz.org/zyw/wyd/czas/2011,%202(75) /11_Minkowski.pdf (accessed on 10 October 2018). otwiera się w nowej karcie
  48. Kim, H.J.; Lee, M.Y.; Min, D.B. Singlet oxygen oxidation rates of alpha-, gamma-, and delta-tocopherols. J. Food Sci. 2006, 71, 465-468. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  49. Goffman, F.D.; Möllers, C. Changes in Tocopherol and Plastochromanol-8 Contentsin Seedsand Oil ofOilseed Rape (Brassica napus L.) during Storage AsInfluenced by Temperature and Air Oxygen. J. Agric. Food Chem. 2000, 48, 1605-1609. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  50. Wagner, K.H.; Elmadfa, I. Effect of tocopherols and their mixtures on the oxidative stability of olive oil and linseed oil under heating. Eur. J. Lipid. Sci. Technol. 2000, 102, 624-629. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  51. Erich, S.J.F.; Laven, J.; Pel, L.; Huinink, H.P.; Kopinga, K. Influence of catalyst type on the curing process and network structure of alkyd coatings. Polymer 2006, 47, 1141-1149. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  52. Tańska, M.; Rotkiewicz, D.; Ambrosiewicz, M. Comparison of stability of flax and rapeseed cold-pressed oils. Bromat. Chem. Toksykol. 2011, XLIV, 521-527. Available online: http://ptf.content-manager.pl/pub/File/ Bromatologia/2015/nr%203/Bromatologia%203_2015%20-%20scalona.pdf (accessed on 17 September 2018).
  53. Wroniak, M.; Cenkier, J. Comparison of the sensory properties,physico-chemical quality and oxidative stability of selected cold-pressed oils. Zesz. Probl. Nauk Roln. 2015, 581, 123-133. Available online: http://yadda.icm.edu.pl/ yadda/element/bwmeta1.element.agro-39206969-124f-4d79-ba33-c880a911fcb8/c/581-13_123.pdf (accessed on 18 September 2018).
  54. Pariente, J.L.; Kim, B.S.; Atala, A. In vitro biocompatibility assessment of naturally derived and synthetic biomaterials using normal human urothelial cells. J. Biomed. Mater. Res. 2001, 55, 33-39. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  55. Kouchak, M.; Handali, S.; Boroujeni, B.N. Evaluation of the Mechanical Properties and Drug Permeability of Chitosan/Eudragit RL Composite Film. Osong Public Health Res Perspect. 2015, 6, 14-19. [CrossRef] [PubMed] otwiera się w nowej karcie
  56. Xiao, Q.; Lu, K.; Tong, Q.; Liu, C. Barrier properties and microstructure of pullulan-alginate-based films. J. Food Process. Eng. 2015, 38, 155-161. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  57. Desobry, S.; Debea1ufort, F. Encapsulation of Flavours, Nutraceuticals, and Antibacterials. In Book Handbook of Encapsulation and Controlled Released, 1st ed.; Mishra, M., Ed.; CRC Press Taylor & Francis Group: Boca Raton, FL, USA, 2016; pp. 801-824. ISBN 978-1-4822-3234-9. otwiera się w nowej karcie
  58. Caner, C.; Vergano, P.J.; Wiles, J.L. Chitosan film mechanical and permeation propertiesas affected by acid, plasticizer, and storage. J. Sci. 1998, 63, 1049-1053. otwiera się w nowej karcie
  59. Hong, S.I.; Krochta, J.M. Oxygen barrier performance of whey-protein-coated plastic films as affected by temperature, relative humidity, base film and protein type. J. Food Eng. 2006, 77, 739-745. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  60. Sánchez, V.E.; Bartholomai, G.B.; Pilosof, A.M.R. Rheological Properties of Food Gums t as Related to their Water Binding Capacity and to Soy Protein Interaction. Lebensm. Wtss. Technol. 1995, 28, 380-385. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  61. Cho, Y.-I.; No, H.-K.; Meyers, S.P. Physicochemical Characteristics and Functional Properties of Various Commercial Chitin and Chitosan Products. J. Agric. Food Chem. 1998, 46, 3839-3843. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  62. Castejón, P.; Habibi, K.; Saffar, A.; Ajji, A.; Martínez, A.B.; Arencón, D. Polypropylene-Based Porous Membranes: Influence of Polymer Composition, Extrusion Draw Ratio and Uniaxial Strain. Polymers 2018, 10, 33. [CrossRef] otwiera się w nowej karcie
  63. Yao, Z.-A.; Chen, F.-J.; Cui, H.-L.; Lin, T.; Guo, N.; Wu, H.-G. Efficacy of chitosan and sodium alginate scaffolds for repair of spinal cord injury in rats. Neural Regen. Res. 2018, 13, 502-509. [CrossRef] © 2018 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland. This article is an open access article distributed under the terms and conditions of the Creative Commons Attribution (CC BY) license (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). otwiera się w nowej karcie
Źródła finansowania:
  • Grant dla pracowników naukowych finansowany przez Dziekana Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej (032408T103)
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 196 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi