Abstrakt
Wcześniejsze badania pokazały zdolność soków z kapusty białej do indukowania aktywności enzymów detoksykacyjnych. Prezentowane wyniki potwierdziły zdolność fitokompleksu kapusty do stymulacji aktywności enzymów z grupy GST w komórkach HepG2 - modelu ludzkiej wątroby - w szczególności izoenzymów GST-alfa i GST-mi.
Cytowania
-
0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
0
Scopus
Autorzy (5)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
EJC SUPPLEMENTS
nr 6,
ISSN: 1359-6349 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2008
- Opis bibliograficzny:
- Krajka-Kuzniak V., Szaefer H., Bartoszek-Pączkowska A., Czapiewska K., Baer-Dubowska W.: The effect of cabbage juices on the activity and expression of GST isozymes in HepG2 cells// EJC SUPPLEMENTS. -Vol. 6., nr. nr 9 (2008),
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/s1359-6349(08)71796-8
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 99 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
The influence of fresh cabbage and sauerkraut juices on the activity of protective enzymes in human cell lines
- A. Śmiechowska,
- A. Piasek,
- K. Czapiewska
- + 3 autorów
2008
Modulation of mRNA and protein levels of CYP1A1, 1A2, and 1B1 in nontumorigenic breast epithelial cells (MCF10A) by cabbage juice and its active components
- B. Licznerska,
- H. Szaefer,
- A. Bartoszek-Pączkowska
- + 1 autorów
2010