The influence of different time duration of thermal processing on berries quality - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

The influence of different time duration of thermal processing on berries quality

Abstrakt

Oznaczano zawartość związków bioaktywnych (polifenole, flawonoidy, taniny, antocyjany i kwas askorbinowy) oraz poziom aktywności przeciwutleniającej próbek ekstraktów (wodnych, heksanowych i acetonowych) uzyskanych z różnych gatunków owoców jagodowych. Do pomiaru poziomu aktywności przeciwutleniającej wykorzystano takie testy jak ABTS, DPPH, FRAP i CUPRAC. Zbadano wpływ czasu trwania procesu obróbki termicznej na zawartość bioaktywnych i poziom aktywności przeciwutleniającej.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
FOOD CONTROL nr 26, strony 587 - 593,
ISSN: 0956-7135
Język:
angielski
Rok wydania:
2012
Opis bibliograficzny:
Arancibia-Avila P., Namieśnik J., Toledo F., Werner E., Martinez-Ayala A., Rocha-Guzman N., Gallegos-Infante J., Gorinstein S.: The influence of different time duration of thermal processing on berries quality// FOOD CONTROL. -Vol. 26, nr. iss. 2 (2012), s.587-593
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 119 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi