The influence of different time duration of thermal processing on berries quality - Publication - Bridge of Knowledge

Search

The influence of different time duration of thermal processing on berries quality

Abstract

Oznaczano zawartość związków bioaktywnych (polifenole, flawonoidy, taniny, antocyjany i kwas askorbinowy) oraz poziom aktywności przeciwutleniającej próbek ekstraktów (wodnych, heksanowych i acetonowych) uzyskanych z różnych gatunków owoców jagodowych. Do pomiaru poziomu aktywności przeciwutleniającej wykorzystano takie testy jak ABTS, DPPH, FRAP i CUPRAC. Zbadano wpływ czasu trwania procesu obróbki termicznej na zawartość bioaktywnych i poziom aktywności przeciwutleniającej.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Published in:
FOOD CONTROL no. 26, pages 587 - 593,
ISSN: 0956-7135
Language:
English
Publication year:
2012
Bibliographic description:
Arancibia-Avila P., Namieśnik J., Toledo F., Werner E., Martinez-Ayala A., Rocha-Guzman N., Gallegos-Infante J., Gorinstein S.: The influence of different time duration of thermal processing on berries quality// FOOD CONTROL. -Vol. 26, nr. iss. 2 (2012), s.587-593
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 119 times

Recommended for you

Meta Tags