Abstrakt
3-Monochloropropane-1,2-diol is one of the food borne contaminants called chloropropanols. Over the last decade plenty of analytical methods was developed in order to determine 3-monochloropropane-1,2-diol in its free and bound form in various foodstuffs with the use of GC-FID, GC-ECD, LC-TOFMS and finally GC-MS, which is now widely used in laboratories. The aim of this research was the determination of 3-monochloropropane--1,2-diol in samples of infant foods from various producers and samples of human breast milk collected during different periods after childbirth. 3-Monochloropropane-1,2-diol was determined in all of the analysed samples. The concentrations were proportional to the amount of fat which foodstuffs contained. The level of free and bound 3-monochloropropane-1,2-diol in analysed samples may be considered as dangerous for infants’ health.
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Aktywność konferencyjna
- Typ:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Tytuł wydania:
- Proceedings of the International Students Conference "Modern Analytical Chemistry" strony 82 - 84
- Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2013
- Opis bibliograficzny:
- Jędrkiewicz R., Kupska M., Gromadzka J., Namieśnik J.: 3-Monochloropropane-1,2-diol in Infant Foods and Human Breast Milk: Determination by GC-MS// Proceedings of the International Students Conference "Modern Analytical Chemistry"/ ed. K. Nesmerak Praga: , 2013, s.82-84
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 144 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
3-MCPD: A worldwide problem of food chemistry
- R. Marcinkowska,
- M. Kupska,
- A. Głowacz-Różyńska
- + 2 autorów
Concentrations of alfa- and gamma- tocopherols in human breast milk during the first months of lactation and in infant formulas
- D. Martysiak-Żurowska,
- A. Szlagatys-Sidorkiewicz,
- M. Zagierski