Abstrakt
Węglan wapnia strącano podczas karbonatyzacji roztworów zawierających chlorek wapnia i amoniak. Procesy prowadzono w roztworach o pH powyżej 9. Jako dodatki wpływające na przebieg precypitacji stosowano glukozę lub sacharozę o stężeniach 15, 30 i 60 mM. Najwolniej precypitacja przebiegała, gdy roztwór zawierał najniższe stężenie glukozy. Wzrost stężenia badanych sacharydów skutkował skróceniem czasu precypitacji. Otrzymane cząstki CaCO3 były mieszaniną waterytu i kalcytu, a dodatek sacharydów spowodował zwiększenie zawartości kalcytu w produktach.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pobierz publikację
pobrano 19 razy
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Inżynieria i Aparatura Chemiczna
strony 65 - 66,
ISSN: 0368-0827 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2018
- Opis bibliograficzny:
- Konopacka-Łyskawa D., Czaplicka N.: Strącanie cząstek węglanu wapnia w układzie gaz-ciecz w obecności wybranych sacharydów// Inżynieria i Aparatura Chemiczna. -., iss. 3 (2018), s.65-66
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 172 razy