Abstrakt
Oznaczono zawartość cukrów w sokach drzewnych sześciu gatunków drzew rosnących na terenie Podkarpacia. Materiał doświadczalny stanowiły soki z drzew gatunków: brzoza zwisła in. brodawkowata (Betula pendula Roth.), brzoza omszona (Betula pubescens Ehrh.), grab pospolity (Carpinus betulus L.), klon zwyczajny (Acer platanoides L.), klon jesionolistny (Acer negundo L.) oraz wierzba biała (Salix alba L.). Analizę jakościową cukrów przeprowadzono metodą wysokosprawnej chromatografii cienkowarstwowej (HPTLC), a analizę ilościową – metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detekcją światła rozproszonego (HPLC-ELSD). W sokach pozyskanych z drzew z rodzajów: brzoza oraz grab dominowała glukoza oraz fruktoza, a w sokach klonów i wierzby – sacharoza. Średnia zawartość sumy cukrów wynosiła: w sokach grabowych – 0,333 g/100 ml, klonu jesionolistnego – 1,109 g/100 ml, brzozy zwisłej – 0,897 g/100 ml, wierzby białej – 0,672 g/100 ml, brzozy omszonej – 0,475 g/100 ml, zaś klonu zwyczajnego – 1,083 g/100 ml. W soku klonu jesionolistnego oznaczono najwięcej cukrów (1,214 g/100 ml), a w soku grabu – najmniej (0,302 g/100 ml). Jedynie wyniki analizy soku z brzozy zwisłej są porównywalne z sokami brzozowymi pochodzącymi z krajów Europy Północnej i Ameryki Północnej.
Cytowania
-
0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
5
Scopus
Autorzy (6)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.15193/zntj/2015/103/087
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Żywność. Nauka. Technologia. Jakość
wydanie 6 (103),
strony 53 - 63,
ISSN: 2451-0769 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2015
- Opis bibliograficzny:
- Bilek M., Stawarczyk K., Siembida A., Strzemski M., Olszewski M., Cieślik E.: ZAWARTOŚĆ CUKRÓW W SOKACH DRZEWNYCH Z TERENU PODKARPACIA// ŻYWNOŚĆ-Nauka Technologia Jakość. -., iss. 6 (103) (2015), s.53-63
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.15193/zntj/2015/103/087
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 166 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Pomiary ilości wodoru dyfundującego w stopiwie elektrod celulozowych i zasadowych
- D. Fydrych,
- P. Malinowski,
- A. Świerczyńska
- + 1 autorów
The influence of fresh cabbage and sauerkraut juices on the activity of protective enzymes in human cell lines
- A. Śmiechowska,
- A. Piasek,
- K. Czapiewska
- + 3 autorów