ZAWARTOŚĆ CUKRÓW W SOKACH DRZEWNYCH Z TERENU PODKARPACIA - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

ZAWARTOŚĆ CUKRÓW W SOKACH DRZEWNYCH Z TERENU PODKARPACIA

Abstrakt

Oznaczono zawartość cukrów w sokach drzewnych sześciu gatunków drzew rosnących na terenie Podkarpacia. Materiał doświadczalny stanowiły soki z drzew gatunków: brzoza zwisła in. brodawkowata (Betula pendula Roth.), brzoza omszona (Betula pubescens Ehrh.), grab pospolity (Carpinus betulus L.), klon zwyczajny (Acer platanoides L.), klon jesionolistny (Acer negundo L.) oraz wierzba biała (Salix alba L.). Analizę jakościową cukrów przeprowadzono metodą wysokosprawnej chromatografii cienkowarstwowej (HPTLC), a analizę ilościową – metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detekcją światła rozproszonego (HPLC-ELSD). W sokach pozyskanych z drzew z rodzajów: brzoza oraz grab dominowała glukoza oraz fruktoza, a w sokach klonów i wierzby – sacharoza. Średnia zawartość sumy cukrów wynosiła: w sokach grabowych – 0,333 g/100 ml, klonu jesionolistnego – 1,109 g/100 ml, brzozy zwisłej – 0,897 g/100 ml, wierzby białej – 0,672 g/100 ml, brzozy omszonej – 0,475 g/100 ml, zaś klonu zwyczajnego – 1,083 g/100 ml. W soku klonu jesionolistnego oznaczono najwięcej cukrów (1,214 g/100 ml), a w soku grabu – najmniej (0,302 g/100 ml). Jedynie wyniki analizy soku z brzozy zwisłej są porównywalne z sokami brzozowymi pochodzącymi z krajów Europy Północnej i Ameryki Północnej.

Cytowania

  • 0

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 5

    Scopus

Autorzy (6)

  • Zdjęcie użytkownika  Maciej Bilek

    Maciej Bilek

    • Uniwersytet Rzeszowski, Wydz. Biologiczno-Rolniczy Katedra Inżynierii Produkcji Rolno-Spożywczej
  • Zdjęcie użytkownika  Kinga Stawarczyk

    Kinga Stawarczyk

    • Uniwersytet Rzeszowski, Pozawydziałowy Zamiejscowy Instytut Biotechnologii Stosowanej i Nauk Podstawowych, Zakład Botaniki
  • Zdjęcie użytkownika  Agnieszka Siembida

    Agnieszka Siembida

    • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Wydz. Technologii Żywności Katedra Technologii Gastronomicznej i Konsumpcji
  • Zdjęcie użytkownika  Maciej Strzemski

    Maciej Strzemski

    • Uniwersytet Medyczny w Lublinie Katedra Chemii
  • Zdjęcie użytkownika  Ewa Cieślik

    Ewa Cieślik

    • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Wydz. Technologii Żywności Katedra Technologii Gastronomicznej i Konsumpcji

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Żywność. Nauka. Technologia. Jakość wydanie 6 (103), strony 53 - 63,
ISSN: 2451-0769
Język:
polski
Rok wydania:
2015
Opis bibliograficzny:
Bilek M., Stawarczyk K., Siembida A., Strzemski M., Olszewski M., Cieślik E.: ZAWARTOŚĆ CUKRÓW W SOKACH DRZEWNYCH Z TERENU PODKARPACIA// ŻYWNOŚĆ-Nauka Technologia Jakość. -., iss. 6 (103) (2015), s.53-63
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.15193/zntj/2015/103/087
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 166 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi