Activity and primary characterization of enzyme from Thermus ruber cells catalyzing conversion of maltose into trehalose
Abstract
Termofilna bakteria Thermus ruber wytwarza syntazę trehalozy użyteczną do jednoetapowego przekształcania maltozy w trehalozę. Enzym ten wykazuje największą aktywność w temperaturze 65 C przy pH 6,5. Największą wydajność wytwarzania enzymu osiągano podczas hodowli drobnoustroju w temp. 55 stC w podłożu zawierającym 0,5% peptonu,0,1% ekstraktu drożdżowego oraz 0,% maltozy lub skrobi.
Citations
-
0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1
Scopus
Authors (2)
Cite as
Full text
download paper
downloaded 40 times
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- Copyright (2009 Wiley Periodicals, Inc.)
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Published in:
-
JOURNAL OF FOOD BIOCHEMISTRY
no. 33,
pages 122 - 133,
ISSN: 0145-8884 - Language:
- English
- Publication year:
- 2009
- Bibliographic description:
- Sinkiewicz I., Synowiecki J.: Activity and primary characterization of enzyme from Thermus ruber cells catalyzing conversion of maltose into trehalose// JOURNAL OF FOOD BIOCHEMISTRY. -Vol. 33, (2009), s.122-133
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1111/j.1745-4514.2008.00208.x
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 137 times