Abstract
Oznaczanie pozostałości pestycydów w próbkach żywności jest ogromnym wyzwaniem głównie z powodu dużych ilości substancji przeszkadzających, które podlegają ekstrakcji razem z analitami i najczęściej wywierają negatywny wpływ na tok analizy. Z drugiej strony, zapewnienie "bezpieczeństwa żywności" wymaga monitorowania w niej pozostałości pestycydów. W artykule przedstawiono nowe podejście do oznaczania pozostałości pestycydów w próbkach żywności, tzw. metodykę QuEChERS. Opisano również próby zastosowania tej metodyki do badań analitycznych próbek żywności pod kątem zawartości pestycydów należących do różnych klas, leków weterynaryjnych czy akrylamidu.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Published in:
-
FOOD CHEMISTRY
no. 125,
pages 803 - 812,
ISSN: 0308-8146 - Language:
- English
- Publication year:
- 2011
- Bibliographic description:
- Wilkowska A., Biziuk M.: Determination of pesticide residues in food matrices using the QuEChERSmethodology// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 125, nr. iss. 3 (2011), s.803-812
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 152 times