Determination of pesticide residues in food matrices using the QuEChERSmethodology - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Determination of pesticide residues in food matrices using the QuEChERSmethodology

Abstract

Oznaczanie pozostałości pestycydów w próbkach żywności jest ogromnym wyzwaniem głównie z powodu dużych ilości substancji przeszkadzających, które podlegają ekstrakcji razem z analitami i najczęściej wywierają negatywny wpływ na tok analizy. Z drugiej strony, zapewnienie "bezpieczeństwa żywności" wymaga monitorowania w niej pozostałości pestycydów. W artykule przedstawiono nowe podejście do oznaczania pozostałości pestycydów w próbkach żywności, tzw. metodykę QuEChERS. Opisano również próby zastosowania tej metodyki do badań analitycznych próbek żywności pod kątem zawartości pestycydów należących do różnych klas, leków weterynaryjnych czy akrylamidu.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Published in:
FOOD CHEMISTRY no. 125, pages 803 - 812,
ISSN: 0308-8146
Language:
English
Publication year:
2011
Bibliographic description:
Wilkowska A., Biziuk M.: Determination of pesticide residues in food matrices using the QuEChERSmethodology// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 125, nr. iss. 3 (2011), s.803-812
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 152 times

Recommended for you

Meta Tags