Methods for determining pesticides and polychlorinated biphenyls in food samples-problems and challenges - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Methods for determining pesticides and polychlorinated biphenyls in food samples-problems and challenges

Abstract

W związku z koniecznością oznaczania szeregu zanieczyszczeń w próbkach środowiskowych i biologicznych, doszło do rozwoju licznych technik i metod analitycznych. Pomimo tych osiągnięć przed analityką nadal stoją liczne wyzwania. Jednym z nich jest oznaczanie pozostałości pestycydów i PCB w próbkach żywności. Najbardziej zaawansowane metody analityczne składają się z wielu etapów, co przekłada się, przede wszystkim, na duże nakłady czasowe. Duże wyzwanie stanowi określenie stężenia zanieczyszczeń łatwo rozpuszczalnych w złożonych matrycach, szczególnie przy dużym udziale substancji przeszkadzających. Co więcej, związki będące przedmiotem badań występują w śladowych ilościach. Dlatego podstawowym etapem w analizie żywności pod kątem zawartości pestycydów i polichlorowanych bifenyli jest przygotowanie próbki, polegające, przede wszystkim, na wzbogaceniu analitów, a także na usunięciu substancji przeszkadzających.

Citations

  • 3 3

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 3 0

    Scopus

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION no. 4848, pages 888 - 904,
ISSN: 1040-8398
Language:
English
Publication year:
2008
Bibliographic description:
Beyer A., Biziuk M.: Methods for determining pesticides and polychlorinated biphenyls in food samples-problems and challenges// CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION. -Vol. 4848., nr. iss. 10 (2008), s.888-904
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1080/10408390701761878
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 115 times

Recommended for you

Meta Tags