Methods for determining pesticides and polychlorinated biphenyls in food samples-problems and challenges
Abstrakt
W związku z koniecznością oznaczania szeregu zanieczyszczeń w próbkach środowiskowych i biologicznych, doszło do rozwoju licznych technik i metod analitycznych. Pomimo tych osiągnięć przed analityką nadal stoją liczne wyzwania. Jednym z nich jest oznaczanie pozostałości pestycydów i PCB w próbkach żywności. Najbardziej zaawansowane metody analityczne składają się z wielu etapów, co przekłada się, przede wszystkim, na duże nakłady czasowe. Duże wyzwanie stanowi określenie stężenia zanieczyszczeń łatwo rozpuszczalnych w złożonych matrycach, szczególnie przy dużym udziale substancji przeszkadzających. Co więcej, związki będące przedmiotem badań występują w śladowych ilościach. Dlatego podstawowym etapem w analizie żywności pod kątem zawartości pestycydów i polichlorowanych bifenyli jest przygotowanie próbki, polegające, przede wszystkim, na wzbogaceniu analitów, a także na usunięciu substancji przeszkadzających.
Cytowania
-
3 3
CrossRef
-
0
Web of Science
-
3 0
Scopus
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION
nr 4848,
strony 888 - 904,
ISSN: 1040-8398 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2008
- Opis bibliograficzny:
- Beyer A., Biziuk M.: Methods for determining pesticides and polychlorinated biphenyls in food samples-problems and challenges// CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION. -Vol. 4848., nr. iss. 10 (2008), s.888-904
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1080/10408390701761878
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 115 razy