Oznaczanie pozostałości pestycydów w próbkach żywności w wykorzystaniem metodyki QuEChERS = QuEChERS approach for the determination of pesticide residues in food matrixes
Abstract
Bez wątpienia, wartym uwagi podejściem do problemu oznaczania pestycydów, ze względu na różnorodność tej grupy związków, jest zastosowanie metodyk oznaczania pozostałości (multi-residue methods - MRMs). Niestety, w literaturze naukowej można znaleźć stosunkowo niewiele informacji na temat takiego podejścia do oznaczania pozostałości pestycydów w próbkach żywności. Stąd próba przybliżenia czytelnikom kilku najistotniejszych, zdaniem autorów, metodyk analizy pozostałości mających zastosowanie do oznaczenia pestycydów w próbkach żywności.
Authors (2)
Cite as
Full text
download paper
downloaded 554 times
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- open in new tab
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
- Published in:
-
Ecological Chemistry and Engineering S - Chemia i Inżynieria Ekologiczna S
no. 16,
pages 483 - 495,
ISSN: 1898-6196 - Language:
- English
- Publication year:
- 2009
- Bibliographic description:
- Beyer A., Biziuk M.: Oznaczanie pozostałości pestycydów w próbkach żywności w wykorzystaniem metodyki QuEChERS = QuEChERS approach for the determination of pesticide residues in food matrixes// Ecological Chemistry and Engineering S - Chemia i Inżynieria Ekologiczna S. -Vol. 16., iss. S 4 (2009), s.483-495
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 180 times