Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła termostabilnej alfa-glukozydazy użytecznej do wytwarzania syropów glukozowych
Abstract
Thermus ruber wytwarza alfa-glukozydazę o maksymalnej aktywności w temperaturze 65 C i przy pH 6,0. Wymieniony enzym zachowuje aktywność w zakresie pH 5,5-8,0 i prawie nie zmniejsza aktywności po 60 min inkubacji w 65 C. Szybkość hydrolizy maltozy, maltotetraozy, maltopentaozy oraz maltoheksaozy maleje wraz ze wzrostem masy cząsteckowej substratu.
Authors (2)
Cite as
Full text
download paper
downloaded 39 times
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- open in new tab
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
- Published in:
-
BioTechnologia
no. T. 86,
pages 134 - 146,
ISSN: 0860-7796 - Publication year:
- 2009
- Bibliographic description:
- Sinkiewicz I., Synowiecki J.: Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła termostabilnej alfa-glukozydazy użytecznej do wytwarzania syropów glukozowych// BioTechnologia. -Vol. T. 86., nr. nr. 2 (2009), s.134-146
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 158 times