Abstract
Badano fazy tłuszczowe produktów mlecznych takich jak: masło ekstra, sery żółte i mleko w proszku, w celu stwierdzenia obecności tłuszczów obcych. W badanych tłuszczach oznaczono skład kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej. Na podstawie kompleksowej analizy głównych kwasów tłuszczowych w niektórych z nich stwierdzono obecność znacznych ilości nie deklarowanych przez producentów olejów roślinnych.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
TŁUSZCZE JADALNE
no. 41,
pages 156 - 160,
ISSN: 0371-9227 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2006
- Bibliographic description:
- Tynek M., Pawłowicz R.: Przykłady zafałszowań fazy tłuszczowej w wybranych artykułach mleczarskich // TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 41., nr. nr 1/2 (2006), s.156-160
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 390 times