Maria Sadowska - Publications - Bridge of Knowledge

Search

Filters

total: 14

  • Category
  • Year
  • Options

clear Chosen catalog filters disabled

Catalog Publications

Year 2014
Year 2010
  • Isolation and some properties of collagen from the backbone of Baltic cod(Gadus morhua)
    Publication

    - FOOD HYDROCOLLOIDS - Year 2010

    Ossein from Baltic cod backbone was obtained after extraction of non-collagenous protein with 0.1 M NaOH solution and demineralization with 1.0 M HCl solution. The extractions were performed at 4 C for24, 48 and 72 h using a solid/solution ratio from 1:4 to 1:8 (w/v). After 48 h of extraction in 0.5 M acetic acid only about 25% of collagen was dissolved. After 48 h of extraction at optimal concentration of pepsin(4 mg/g ossein)...

    Full text to download in external service

Year 2009
Year 2008
Year 2007
  • Optimization of condition for demineralization Baltic cod (Gadus morhua) backbone

    Kręgosłupy dorsza bałtyckiego (Gadus morhua) są alternatywnym źródłem kolagenu. Aby uzyskać z nich natywny niezanieczyszczony kolagen należy usunąć z nich białka mięśniowe i sole mineralne. Obecność tych związków pogarsza funkcjonalne właściwości preparatu kolagenowego. Dlatego celem pracy było opracowanie optymalnych parametrów demineralizacji kręgosłupów dorsza. Najlepszy efekt demineralizacji, nieomal 100%, przy stratach tylko...

    Full text to download in external service

  • Skażenia żywności. Rozdział 5
    Publication

    - Year 2007

    W rozdziale 5 przedstawiono podstawowe wiadomości z toksykologii: definicja i zakres toksykologii żywności, trucizny - definicje, zatrucia, kryteria oceny higieniczno-toksykologicznej związków chemicznych, toksykologię związków chemicznych występujących w żywności, wchłanianie, przemiany substancji w organizmie, wydalanie i wydzielanie, czynniki wpływające na wchłanianie z przewodu pokarmowego, mechanizm przemian i wynik działania...

  • The influence of different acids and pepsin on the extractability of collagen from the skin of Baltic cod (Gadus morhua)
    Publication

    Zastosowano 5,0 M roztwory kwasu cytrynowego, mlekowego, octowego oraz 0,115 M roztwór kwasu solnego. Kolagen z całych skór ekstrahowano w 4 st.C odpowiednimi kwasami (1 : 6, w/v) w czasie 24, 48 i 72 h. Stwierdzono, że kwas solny jest najmniej efektywnym rozpuszczalnikiem kolagenu spośród użytych kwasów. W zastosowanych warunkach doświadczeń maksymalnie można wyekstrahować kwasem cytrynowym 60 % kolagenu, kwasem octowym i mlekowym...

    Full text to download in external service

Year 2005
Year 2004
Year 2003
Year 2002
  • Skażenia żywności
    Publication

    - Year 2002

    Przedstawiono podstawowe wiadomości z toksykologii żywności. Wykazano przy-czyny i źródła skażenia żywności szkodliwymi dla zdrowia związkami chemicz-nymi i kryteria oceny higieniczno toksykologicznej tych zanieczyszczeń. Omó-wiono toksyczne właściwości: metali ciężkich, mikotoksyn, pestycydów, diok-syn, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, azotanów (V) i azota-nów (III) oraz radionuklidów. Wskazano też na...

seen 1771 times