Abstract
Roślinne albuminy 2S są znane jako białka zapasowe obecne w nasionach niektórych roślin jadalnych, takich jak: soja, słonecznik, gorczyca i orzech brazylijski. Białka te posiadają niezwykłą strukturę drugorzędową, będącą wynikiem obecności bogatych w cysteinę motywów C-Xn-CXn-CC-Xn-CXC-Xn-C-Xn-C oraz czterech wiązań disiarczkowych. Dzięki tej strukturze, albuminy 2S są odporne na obróbkę termiczną i proteolizę. Niektóre z tych białek zostały zidentyfikowane jako alergeny w żywności, ale wśród nich są także białka o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych. W artykule opisano struktury i właściwości najlepiej scharakteryzowanych albumin 2S.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
BioTechnologia
pages 114 - 127,
ISSN: 0860-7796 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2007
- Bibliographic description:
- Czarnecka J., Koziołkiewicz M.: Albuminy 2S - roślinne białka zapasowe o właściwościach alergennych // BioTechnologia. -., nr. nr 2(76) (2007), s.114-127
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 916 times
Recommended for you
One- and two-photon induced fluorescence of Pacific Blue-labeled human serum albumine deposited on different core size silver colloids
- J. Łukomska,
- I. Gryczyński,
- J. Malicka
- + 3 authors