Albuminy 2S - roślinne białka zapasowe o właściwościach alergennych - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Albuminy 2S - roślinne białka zapasowe o właściwościach alergennych

Abstract

Roślinne albuminy 2S są znane jako białka zapasowe obecne w nasionach niektórych roślin jadalnych, takich jak: soja, słonecznik, gorczyca i orzech brazylijski. Białka te posiadają niezwykłą strukturę drugorzędową, będącą wynikiem obecności bogatych w cysteinę motywów C-Xn-CXn-CC-Xn-CXC-Xn-C-Xn-C oraz czterech wiązań disiarczkowych. Dzięki tej strukturze, albuminy 2S są odporne na obróbkę termiczną i proteolizę. Niektóre z tych białek zostały zidentyfikowane jako alergeny w żywności, ale wśród nich są także białka o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych. W artykule opisano struktury i właściwości najlepiej scharakteryzowanych albumin 2S.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
BioTechnologia pages 114 - 127,
ISSN: 0860-7796
Language:
Polish
Publication year:
2007
Bibliographic description:
Czarnecka J., Koziołkiewicz M.: Albuminy 2S - roślinne białka zapasowe o właściwościach alergennych // BioTechnologia. -., nr. nr 2(76) (2007), s.114-127
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 916 times

Recommended for you

Meta Tags