BioTechnologia - Journal - Bridge of Knowledge

Search

BioTechnologia

ISSN:

0860-7796

eISSN:

2353-9461

Publisher:

Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk , Termedia sp. z o.o.

Disciplines
(Field of Science):

  • biomedical engineering (Engineering and Technology)
  • chemical engineering (Engineering and Technology)
  • materials engineering (Engineering and Technology)
  • medical biology (Medical and Health Sciences )
  • pharmacology and pharmacy (Medical and Health Sciences )
  • medical sciences (Medical and Health Sciences )
  • health sciences (Medical and Health Sciences )
  • agriculture and horticulture (Agricultural sciences)
  • food and nutrition technology (Agricultural sciences)
  • animal science and fisheries (Agricultural sciences)
  • biotechnology (Natural sciences)
  • biological sciences (Natural sciences)
  • chemical sciences (Natural sciences)

Ministry points: Help

Ministry points - current year
Year Points List
Year 2024 70 Ministry scored journals list 2024
Ministry points - previous years
Year Points List
2024 70 Ministry scored journals list 2024
2023 70 Ministry Scored Journals List
2022 70 Ministry Scored Journals List 2019-2022
2021 70 Ministry Scored Journals List 2019-2022
2020 70 Ministry Scored Journals List 2019-2022
2019 70 Ministry Scored Journals List 2019-2022
2018 13 B
2017 13 B
2016 13 B
2015 13 B
2014 7 B
2013 7 B
2012 5 B
2011 5 B
2010 6 B

Model:

Open Access

Points CiteScore:

Points CiteScore - current year
Year Points
Year 2023 1.6
Points CiteScore - previous years
Year Points
2023 1.6
2022 1.3
2021 1.2
2020 1
2019 0.6
2018 0.5
2017 0.3
2016 0.5
2015 0.6
2014 0.9
2013 0.4
2012 0.2
2011 0.2

Impact Factor:

n/a

Publishing policy:

License: CC BY-NC-ND 3.0
License
Creative Commons: BY-NC-ND 3.0 open in new tab
Information on publishing policy
http://www.biotechnologia-journal.org/Journal/BioTechnologia-85/Info open in new tab
Information on the conditions of self-archiving
Included in license
Is self-archiving allowed by the journal?
Yes - with restrictions
Submitted Version Help
no
Accepted Version Help
yes
Published Version Help
yes
Self-archiving places
Non-Commercial Services
Funder Designated Repository
Institutional Repository
Repository for Scientific Papers
Information on research data policy
http://www.biotechnologia-journal.org/Journal/BioTechnologia-85/For-authors open in new tab
Months of embargo
no embargo
Additional information
Indexed in DOAJ
Must link to journal homepage with DOI.
The Authors may attach research data with a paper.

Filters

total: 13

  • Category
  • Year
  • Options

clear Chosen catalog filters disabled

Catalog Journals

Year 2014
  • Methods of ZnO nanoparticles synthesis
    Publication

    - BioTechnologia - Year 2014

    Zinc oxide nanostructures are interesting nanomaterials with a wide range of applications. Since the physical and chemical properties of ZnO nanoparticles are influenced both by their shape and size, a control of morphology of ZnO structures is needed for their commercial usage. Different chemical, physical, and biological methods used to produce ZnO nanostructures can be found in the literature. The production of ZnO nanoparticles...

    Full text available to download

Year 2013
  • A new division of bacterial UvrA homologues

    The UvrA protein is a DNA-binding and damage-recognition enzyme which participates in the prokaryotic type nucleotide excision repair (NER) pathway. It has recently been noted that some bacterial genomes comprise additional uvrA genes which encode five distinct types of UvrA homologue. We investigated the sequences of over 2400 bacterial genomes and found 130 examples of bacteria containing uvrA 2 genes. The sequence analyses conducted...

    Full text available to download

Year 2009
Year 2008
  • Charakterystyka i przydatność składników szarłatu w biotechnologii żywności
    Publication

    - BioTechnologia - Year 2008

    W artykule przedstawiono charakterystykę szarłatu, który jest pseudozbożem o dobrej wartości żywieniowej ze względu na zawartość lipidów o korzystnej proporcji nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych i białek o dobrym składzie aminokwasowym. Brak białek frakcji glutenu świadczy o przydatności szarłatu do wytwarzania dietetetycznej żywności przeznaczonej dla chorych na celiakię. Ze względu na małe rozmiary ziaren skrobi szarłatu...

  • Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła syntazy trehalozy
    Publication

    Wykazano, że termofilna bakteria Thermus ruber jest źródłem syntazy trehalozy,katalizującej wewnątrzcząsteczkową transglikozylację maltozy. Wymieniony enzym przejawia największą aktywność w temp. 65 st. C przy pH 6,5. Najlepszą wydajność syntazy trehalozy uzyskiwano podczas hodowli bakterii w 55 st. C na podłożu zawierającym 0,5% peptonu 0,1% wyciągu drożdżowego i 0,5% maltozy lub skrobi.

    Full text available to download

Year 2007
  • Albuminy 2S - roślinne białka zapasowe o właściwościach alergennych
    Publication
    • J. Czarnecka
    • M. Koziołkiewicz

    - BioTechnologia - Year 2007

    Roślinne albuminy 2S są znane jako białka zapasowe obecne w nasionach niektórych roślin jadalnych, takich jak: soja, słonecznik, gorczyca i orzech brazylijski. Białka te posiadają niezwykłą strukturę drugorzędową, będącą wynikiem obecności bogatych w cysteinę motywów C-Xn-CXn-CC-Xn-CXC-Xn-C-Xn-C oraz czterech wiązań disiarczkowych. Dzięki tej strukturze, albuminy 2S są odporne na obróbkę termiczną i proteolizę. Niektóre z tych...

  • Optymalizacja i walidacja metody ADSRRS-fingerprinting - konstrukcja zestawu diagnostycznego do różnicowania genetycznego drobnoustrojów
    Publication

    - BioTechnologia - Year 2007

    Spośród wszystkich metod typowania mikroorganizmów na szczególną uwagę zasługują metody oparte na analizie całego materiału genetycznego zawartego w komórce. Jedną z nich jest stosunkowo nowa technika ADSRRS-fingerprinting (ang. Amplification of DNA Fragments Surrounding Rare Restriction Sites). Na podstawie naszych badań można stwierdzić, iż charakteryzuje się ona wysokim potencjałem różnicującym, wiarygodnością, powtarzalnością...

  • Otrzymywanie i niektóre zastosowania unieruchomionych enzymów
    Publication

    - BioTechnologia - Year 2007

    Wyjaśniono, dlaczego immobilizacja enzymów ma duże znaczenie w przemyśle. W artykule przedstawiono sposoby immobilizacji enzymów, jak też rodzaje i właściwości stosowanych nośników. Podano także charakterystykę rozmaitych preparatów unieruchomionych enzymów, przyczyny zmian właściwości biokatalizatorów spowodowane immibilizacją oraz określono najważniejsze zastosowania wymienionych preparatów.

Year 2003
  • Charakterystyka preparatów beta- galaktozydazy z Sulfolobus shibatae.
    Publication

    - BioTechnologia - Year 2003

    Celem pracy było zbadanie przydatności cytoplazamatycznej beta- galaktozydazy/beta- glukozydazy z hipertermofilnego archeona Sulfolobus shibatae do hydrolizy laktozy. 16-krotny stopień oczyszczenia ekstraktu bezkomórkowego,zapewniający aktywność specyficzną 29,5 U/mg białka uzyskiwano poprzez frakcjonowanie siarczanem amonu, chromatografię jonowymienną i sączenie molekularne. Otrzymany preparat wykazywał największą aktywność...

  • Niektóre przyczyny unikatowej oporności cieplnej hipertermofili
    Publication

    - BioTechnologia - Year 2003

    Wyjątkowa odporność cieplna hipertermofili stanowiących dogodne źródło termostabilnych enzymów wynika z niewielkich zmian budowy cząsteczek białek i kwasów nukleinowych oraz modyfikacji błon biologicznych. Przeżycie komórek hipertermofili w podwyższonych temperaturach umożliwia także synteza białek szoku cieplnego i rozmaitych substancji stabilizujących cząsteczki oraz szybka resynteza szczególnie termostabilnych intermediatów...

Year 2002

seen 1495 times