Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła termostabilnej alfa-glukozydazy użytecznej do wytwarzania syropów glukozowych - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła termostabilnej alfa-glukozydazy użytecznej do wytwarzania syropów glukozowych

Abstract

Thermus ruber wytwarza alfa-glukozydazę o maksymalnej aktywności w temperaturze 65 C i przy pH 6,0. Wymieniony enzym zachowuje aktywność w zakresie pH 5,5-8,0 i prawie nie zmniejsza aktywności po 60 min inkubacji w 65 C. Szybkość hydrolizy maltozy, maltotetraozy, maltopentaozy oraz maltoheksaozy maleje wraz ze wzrostem masy cząsteckowej substratu.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 25 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Creative Commons: CC-BY-NC-ND open in new tab

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
Published in:
BioTechnologia no. T. 86, pages 134 - 146,
ISSN: 0860-7796
Publication year:
2009
Bibliographic description:
Sinkiewicz I., Synowiecki J.: Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła termostabilnej alfa-glukozydazy użytecznej do wytwarzania syropów glukozowych// BioTechnologia. -Vol. T. 86., nr. nr. 2 (2009), s.134-146
Bibliography: test
  1. Krasikov V. V., Karelov D. V., Firsov L. M., (2001), Biochemistry, 66, 267-281. open in new tab
  2. Kennedy J. F., Cabalda V. M., White C. A., (1988), TIBTECH, 6, 184-189. open in new tab
  3. Loginova L. G., Egorova L. A., Golovacheva R. S., Seregina L. M., (1984), Int. J. System. Bacteriol., 34, 498-499. open in new tab
  4. Loginova L. G., Bogdanova T. I., (1977), Mikrobiologiia, 46, 342-345. open in new tab
  5. Shadrina I. A., Moshkovtseva A. V., Kostrikina N. A., Loginova L. G., Bogdanova T. I., (1982), Mikro- biologia, 51, 611-615.
  6. Pires A. L., Albuquerque L., Tiago I., Nobre M. F., Empadinhas N., Veríssimo A., Da Costa M. S., (2005), FEMS Microbiol. Lett., 245, 39-45. open in new tab
  7. Nobre M. F., Trüper H. G., Da Costa M. S., (1996), Int. J. Syst. Bacteriol., 46, 604-606. open in new tab
  8. Sharp R. J., Williams R. A. D., (1988), Appl. Environ. Microbiol., 54, 2049-2053. open in new tab
  9. Tenreiro S., Nobre M. F., Da Costa M. S., (1995), Int. J. Syst. Bacteriol., 45, 633-639. open in new tab
  10. Chung A. P., Rainey F., Nobre M. F., Burghardt J., Da Costa M. S., (1997), Int. J. Syst. Bacteriol., 47, 1225-1230. open in new tab
  11. Sinkiewicz I., Synowiecki J., (2008), Biotechnologia, 1(80), 168-176.
  12. Bradford M. M., (1976), Anal. Biochem., 72, 248-254. open in new tab
  13. Constantino H. R., Brown S. H., Kely R. M., (1990), J. Bacteriol., 172, 3654-3660. open in new tab
  14. Sinkiewicz I., (2008), U¿ytecznooeae niektórych enzymów bakterii Thermus ruber w przetwórstwie sachary- dów ¿ywnooeci, rozprawa doktorska, Politechnika Gdañska, Gdañsk.
  15. Huggett A. S. C., Nixon D. A., (1955), Biochem. J., 66, 12-19.
  16. Sonnleitner B., Cometta S., Fiechter A., (1981), Eur. J. Appl. Microbiol. Biotechnol., 15, 75-82. open in new tab
  17. James J. A., Lee B. H., (1997), J. Food Biochem., 21, 1-52. open in new tab
  18. Rolfsmeier M., Blum P., (1995), J. Bacteriol., 177, 482-485. open in new tab
  19. Vieille C., Zeikus G. J., (2001), Microbiol. Molecular Biol. Rev., 65(1), 1-43. open in new tab
  20. Ezeji T. C., Bahl H., (2006), J. Biotechnol., 125, 27-38. open in new tab
  21. Giannesi G. C., Polizei M. T., Terenzi H. F., Jorge J. A., (2006), Process Biochem., 41, 1729-1735. open in new tab
  22. Crabb W. D., Shetty J. K., (1999), Curr. Opin. Microbiol., 2, 252-256. open in new tab
  23. Grzybowska B., Szweda P., Synowiecki J., (2004), Mol. Biotechnol., 26, 101-109. open in new tab
  24. Zdzieb³o A., Synowiecki J., (2002), Food Chem., 79, 485-491. open in new tab
  25. Wimmer B., Lottspeich F., Ritter J., Bronnenmeier K., (1997), Biochem. J., 328, 581-586. open in new tab
  26. Plant A. R., Parratt S., Daniel R. M., Morgan H. W., (1988), Biochem. J., 255, 865-868. open in new tab
  27. Zdzieb³o A., (2005), Bakteria Thermus thermophilus HB8 jako Ÿród³o enzymów u¿ytecznych w przetwór- stwie sacharydów, rozprawa doktorska, Politechnika Gdañska, Gdañsk.
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 119 times

Recommended for you

Meta Tags