Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła syntazy trehalozy - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła syntazy trehalozy

Abstract

Wykazano, że termofilna bakteria Thermus ruber jest źródłem syntazy trehalozy,katalizującej wewnątrzcząsteczkową transglikozylację maltozy. Wymieniony enzym przejawia największą aktywność w temp. 65 st. C przy pH 6,5. Najlepszą wydajność syntazy trehalozy uzyskiwano podczas hodowli bakterii w 55 st. C na podłożu zawierającym 0,5% peptonu 0,1% wyciągu drożdżowego i 0,5% maltozy lub skrobi.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 126 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Creative Commons: CC-BY-NC-ND open in new tab

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
BioTechnologia pages 168 - 176,
ISSN: 0860-7796
Publication year:
2008
Bibliographic description:
Sinkiewicz I., Synowiecki J.: Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła syntazy trehalozy// BioTechnologia. -., nr. nr 1=80 (2008), s.168-176
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 184 times

Recommended for you

Meta Tags