Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła syntazy trehalozy - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła syntazy trehalozy

Abstract

Wykazano, że termofilna bakteria Thermus ruber jest źródłem syntazy trehalozy,katalizującej wewnątrzcząsteczkową transglikozylację maltozy. Wymieniony enzym przejawia największą aktywność w temp. 65 st. C przy pH 6,5. Najlepszą wydajność syntazy trehalozy uzyskiwano podczas hodowli bakterii w 55 st. C na podłożu zawierającym 0,5% peptonu 0,1% wyciągu drożdżowego i 0,5% maltozy lub skrobi.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 95 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Creative Commons: CC-BY-NC-ND open in new tab

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
BioTechnologia pages 168 - 176,
ISSN: 0860-7796
Publication year:
2008
Bibliographic description:
Sinkiewicz I., Synowiecki J.: Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła syntazy trehalozy// BioTechnologia. -., nr. nr 1=80 (2008), s.168-176
Bibliography: test
  1. Rys. 1. Chromatogram (HPLC) produktów (glukoza-Glu, trehaloza-Tre) uzyskanych po 15 min (A) oraz 120 min (B) konwersji maltozy (Mal) katalizowanej bia³kami komórkowymi Thermus ruber w temp. open in new tab
  2. Wolska-Mitaszko B., (2001), Biotechnologia, 2, 36-53. open in new tab
  3. Richards A. B., Krakowka S., Dexter L. B., Schmid H., Wolterbeek A. P. M., Waalkens-Berendsen D. H., Arai S., Kurimoto M., (2002), Food Chem. Toxicol., 40, 871-898. open in new tab
  4. Crove J. H., Crove L. M., (2000), Nature Biotechnol., 18, 145-147. open in new tab
  5. Schiraldi C., Di Lernia I., de Rosa M., (2002), Trends Biotechnol., 20, 420-425. open in new tab
  6. Roser B., (1991), Trends Food Sci. Technol., 2, 166-169. open in new tab
  7. Zdzieb³o A., Synowiecki J., (2005), Medycyna Wet., 61(1), 31-34.
  8. Yoshikawa Y., Matsumoto K., Nagata K., Sato T., (1994), Biosci. Biotech. Biochem., 58, 1226-1230. open in new tab
  9. Koen A. L., de Smet A., Weston A., Brown I. N., Young D. B., Robertson D. B., (2000), Microbiology, 146, 199-208.
  10. Ma Y., Xue L., Sun D. W., (2006), J. Food Eng., 77, 342-347. open in new tab
  11. Di Lernia I., Morana A., Ottombrino A., Fusco S., Rossi M., de Rosa M., (1998), Extremophiles, 2, 409-416. open in new tab
  12. Seto A., Yoshijima H., Toyomasu K., Ogawa H. O., Kakuta H., Hosono K., Ueda K., Beppu T., (2004), Appl. Microbiol. Biotechnol., 64, 794-799.
  13. Nishimoto T., Nakada T., Chaen H., Fukuda S., Sugimoto T., Kurimoto M., Tsujisaka Y., (1996), Bio- sci. Biotech. Biochem., 60, 835-839. open in new tab
  14. Nishimoto T., Nakano M., Nakada T., Chaen H., Fukuda S., Sugimoto T., Kurimoto M., Tsujisaka Y., (1996), Biosci. Biotech. Biochem., 60, 640-644. open in new tab
  15. Bradford M., (1976), Anal. Biochem., 72, 248-254. open in new tab
  16. Kato M., Miura Y., Kettoku M., Shindo K., Iwamatsu A., Koabyashi K., (1996), Biosci. Biotech. Bio- chem., 60, 263-266.
  17. Koh S., Shin H. J., Kim J. S., Lee D. S., Lee S. Y., (1998), Biotechnol. Lett., 20, 757-761. open in new tab
  18. Zdzieb³o A., Synowiecki J., (2006), Food Chem., 96, 8-13. open in new tab
  19. Kim P., (2004), Appl. Microbiol. Biotechnol., 65, 243-249. open in new tab
  20. Spanevello M. D., Patel B. K. C., (2004), FEMS Microbiol. Ecol., 50, 63-73. open in new tab
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 142 times

Recommended for you

Meta Tags