Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła syntazy trehalozy - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła syntazy trehalozy

Abstrakt

Wykazano, że termofilna bakteria Thermus ruber jest źródłem syntazy trehalozy,katalizującej wewnątrzcząsteczkową transglikozylację maltozy. Wymieniony enzym przejawia największą aktywność w temp. 65 st. C przy pH 6,5. Najlepszą wydajność syntazy trehalozy uzyskiwano podczas hodowli bakterii w 55 st. C na podłożu zawierającym 0,5% peptonu 0,1% wyciągu drożdżowego i 0,5% maltozy lub skrobi.

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 95 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY-NC-ND otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Opublikowano w:
BioTechnologia strony 168 - 176,
ISSN: 0860-7796
Rok wydania:
2008
Opis bibliograficzny:
Sinkiewicz I., Synowiecki J.: Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła syntazy trehalozy// BioTechnologia. -., nr. nr 1=80 (2008), s.168-176
Bibliografia: test
  1. Rys. 1. Chromatogram (HPLC) produktów (glukoza-Glu, trehaloza-Tre) uzyskanych po 15 min (A) oraz 120 min (B) konwersji maltozy (Mal) katalizowanej bia³kami komórkowymi Thermus ruber w temp. otwiera się w nowej karcie
  2. Wolska-Mitaszko B., (2001), Biotechnologia, 2, 36-53. otwiera się w nowej karcie
  3. Richards A. B., Krakowka S., Dexter L. B., Schmid H., Wolterbeek A. P. M., Waalkens-Berendsen D. H., Arai S., Kurimoto M., (2002), Food Chem. Toxicol., 40, 871-898. otwiera się w nowej karcie
  4. Crove J. H., Crove L. M., (2000), Nature Biotechnol., 18, 145-147. otwiera się w nowej karcie
  5. Schiraldi C., Di Lernia I., de Rosa M., (2002), Trends Biotechnol., 20, 420-425. otwiera się w nowej karcie
  6. Roser B., (1991), Trends Food Sci. Technol., 2, 166-169. otwiera się w nowej karcie
  7. Zdzieb³o A., Synowiecki J., (2005), Medycyna Wet., 61(1), 31-34.
  8. Yoshikawa Y., Matsumoto K., Nagata K., Sato T., (1994), Biosci. Biotech. Biochem., 58, 1226-1230. otwiera się w nowej karcie
  9. Koen A. L., de Smet A., Weston A., Brown I. N., Young D. B., Robertson D. B., (2000), Microbiology, 146, 199-208.
  10. Ma Y., Xue L., Sun D. W., (2006), J. Food Eng., 77, 342-347. otwiera się w nowej karcie
  11. Di Lernia I., Morana A., Ottombrino A., Fusco S., Rossi M., de Rosa M., (1998), Extremophiles, 2, 409-416. otwiera się w nowej karcie
  12. Seto A., Yoshijima H., Toyomasu K., Ogawa H. O., Kakuta H., Hosono K., Ueda K., Beppu T., (2004), Appl. Microbiol. Biotechnol., 64, 794-799.
  13. Nishimoto T., Nakada T., Chaen H., Fukuda S., Sugimoto T., Kurimoto M., Tsujisaka Y., (1996), Bio- sci. Biotech. Biochem., 60, 835-839. otwiera się w nowej karcie
  14. Nishimoto T., Nakano M., Nakada T., Chaen H., Fukuda S., Sugimoto T., Kurimoto M., Tsujisaka Y., (1996), Biosci. Biotech. Biochem., 60, 640-644. otwiera się w nowej karcie
  15. Bradford M., (1976), Anal. Biochem., 72, 248-254. otwiera się w nowej karcie
  16. Kato M., Miura Y., Kettoku M., Shindo K., Iwamatsu A., Koabyashi K., (1996), Biosci. Biotech. Bio- chem., 60, 263-266.
  17. Koh S., Shin H. J., Kim J. S., Lee D. S., Lee S. Y., (1998), Biotechnol. Lett., 20, 757-761. otwiera się w nowej karcie
  18. Zdzieb³o A., Synowiecki J., (2006), Food Chem., 96, 8-13. otwiera się w nowej karcie
  19. Kim P., (2004), Appl. Microbiol. Biotechnol., 65, 243-249. otwiera się w nowej karcie
  20. Spanevello M. D., Patel B. K. C., (2004), FEMS Microbiol. Ecol., 50, 63-73. otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 142 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi