Activity and primary characterization of enzyme from Thermus ruber cells catalyzing conversion of maltose into trehalose
Abstrakt
Termofilna bakteria Thermus ruber wytwarza syntazę trehalozy użyteczną do jednoetapowego przekształcania maltozy w trehalozę. Enzym ten wykazuje największą aktywność w temperaturze 65 C przy pH 6,5. Największą wydajność wytwarzania enzymu osiągano podczas hodowli drobnoustroju w temp. 55 stC w podłożu zawierającym 0,5% peptonu,0,1% ekstraktu drożdżowego oraz 0,% maltozy lub skrobi.
Cytowania
-
0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1
Scopus
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pobierz publikację
pobrano 18 razy
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- Copyright (2009 Wiley Periodicals, Inc.)
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
JOURNAL OF FOOD BIOCHEMISTRY
nr 33,
strony 122 - 133,
ISSN: 0145-8884 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Sinkiewicz I., Synowiecki J.: Activity and primary characterization of enzyme from Thermus ruber cells catalyzing conversion of maltose into trehalose// JOURNAL OF FOOD BIOCHEMISTRY. -Vol. 33, (2009), s.122-133
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1111/j.1745-4514.2008.00208.x
- Bibliografia: test
-
- ASTHANA, R.K., SRIVASTAVA, S., SINGH, A.P., KAYASTHA, A.M. and SINGH, S.P. 2005. Identification of maltooligosyltrehalose synthase and maltooligosyltrehalose trehalohydrolase enzymes catalysing trehalose biosynthesis in Anabaena 7120 exposed to NaCl stress. J. Plant Physiol. 162, 1030-1037. otwiera się w nowej karcie
- BRADFORD, M.M. 1976. A rapid and sensitive method for quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Anal. Biochem. 72, 248-254. otwiera się w nowej karcie
- CROWE, J.H. and CROWE, L.M. 2000. Preservation of mammalian cells, learning of nature's tricks. Nat. Biotechnol. 18, 145-147. otwiera się w nowej karcie
- CROWE, J.H., CROWE, L.M., CARPENTER, J.F., RUDOLPH, A.S., WISTROM, C.A., SPARGO, B.J. and ANCHORDOGNY, T.J. 1988. Interactions of sugars with membranes. Biochim. Biophys. Acta 947, 367-384. otwiera się w nowej karcie
- DI LERNIA, I., MORANA, A., OTTOMBRINO, A., FUSCO, S., ROSSI, M. and DE ROSA, M. 1998. Enzymes from Sulfolobus shibatae for the production of trehalose and glucose from starch. Extremophiles 2, 409- 416. otwiera się w nowej karcie
- KOEN, A.L., DE SMET, K.A.L., WESTON, A., BROWN, I.N., YOUNG, D.B. and ROBERTSON, B.D. 2000. Three pathways for trehalose bio- synthesis in mycobacteria. Microbiology 146, 199-208.
- KOH, S., SHIN, H.-J., KIM, J.S., LEE, D.-S. and LEE, S.Y. 1998. Trehalose synthesis from maltose by a thermostable trehalose synthase from Thermus caldophilus. Biotechnol. Lett. 20, 757-761. otwiera się w nowej karcie
- MA, Y., XUE, L. and SUN, D.-W. 2006. Characteristics of trehalose synthase from permeabilized Pseudomonas putida cells and its application in converting maltose into trehalose. J. Food Eng. 77, 342-347. otwiera się w nowej karcie
- NISHIMOTO, T., NAKADA, T., CHAEN, H., FUKUDA, S., SUGIMOTO, T., KURIMOTO, M. and TSUJISAKA, Y. 1996a. Purification and char- acterization of a thermostable trehalose synthase from Thermus aquati- cus. Biosci. Biotechnol. Biochem. 60, 835-839. otwiera się w nowej karcie
- NISHIMOTO, T., NAKANO, M., NAKADA, T., CHAEN, H., FUKUDA, S., SUGIMOTO, T., KURIMOTO, M. and TSUJISAKA, Y. 1996b. Purifi- cation and properties of a novel enzyme, trehalose synthase, from Pimelobacter sp. R48. Biosci. Biotechnol. Biochem. 60, 640-644. otwiera się w nowej karcie
- OHGUCHI, M., KUBOTA, N., WADA, T., YOSHINAGA, K., URITANI, M. and YAGISAWA, M. 1997. Purification and properties of trehalose- synthesising enzyme from Pseudomonas sp. F1. J. Ferment. Bioeng. 84, 358-360. otwiera się w nowej karcie
- PORTMANN, M.O. and BIRCH, G.G. 1995. Sweet taste and solution prop- erties of a,a-trehalose. J. Sci. Food Agric. 69, 275-281. otwiera się w nowej karcie
- RICHARDS, A.B., KRAKOWKA, S., DEXTER, L.B., SCHMID, H., WOLTERBEEK, A.P.M., WAALKENS-BERENDSEN, D.H., ARAI, S. and KURIMOTO, M. 2002. Trehalose: A review of properties, history of use and human tolerance, and results of multiple safety studies. Food Chem. Toxicol. 40, 871-898. otwiera się w nowej karcie
- ROSER, B. 1991. Trehalose, a new approach to premium dried foods. Trends Food Sci. Technol. 2, 166-169. otwiera się w nowej karcie
- SCHIRALDI, C., DI LERNIA, I. and DE ROSA, M. 2002. Trehalose produc- tion: Exploiting novel approaches. Trends Biotechnol. 20, 420-425. otwiera się w nowej karcie
- SINGER, M.A. and LINDQUIST, S. 1998. Multiple effects of trehalose on protein folding in vitro and in vivo. Mol. Cell 1, 639-648. otwiera się w nowej karcie
- ZDZIEBLO, A. and SYNOWIECKI, J. 2006. Production of trehalose by intramolecular transglucosylation of maltose catalysed by a new enzyme from Thermus thermophilus HB-8. Food Chem. 96, 8-13. otwiera się w nowej karcie
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 97 razy