Abstrakt
Trehaloza jest disacharydem naturalnego pochodzenia zbudowanym z dwóch reszt glukozy połączonych wiązaniem 1,1 glikozydowym. Cukier ten charakteryzuje się dużą zdolnością do stabilizowania białek i membran biologicznych podczas zamrażania i odwadniania komórek i w związku z tym zabezpiecza je przed niekorzystnym oddziaływaniem środowiska. Stwarza to także omówione w artykule duże możliwości zastosowania trehalozy w medycynie, weterynarii, farmacji i przetwa-rzaniu żywności.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2005
- Opis bibliograficzny:
- Zdziebło A., Synowiecki J.: Funkcje fizjologiczne i możliwości zastosowań trehalozy// . -., (2005),
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 173 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
In vitro studies of polyphenols, antioxidants and other dietary indices in kiwifruit (Actinidia deliciosa)
- Y. Park,
- S. Jung,
- S. Kang
- + 6 autorów
2006