In vitro studies of polyphenols, antioxidants and other dietary indices in kiwifruit (Actinidia deliciosa)
Abstrakt
Opisano wyniki badań poziomu protein oraz potencjału przeciwutleniającego w próbkach owoców kiwi, przechowywanych i dojrzewających w atmosferze etylenu ( w ciągu pierwszych 10 dni). Próbki owoców kiwi podzielono (w sposób przypadkowy) na dwie grupy:-próbki nie poddawane obróbce,-próbki poddawane obróbce (dojrzewanie w atmosferze etylenu).W próbkach oznaczano między innymi: wolne cukry, proteiny, polifenole oraz zdolność przeciwutleniającą. Stwierdzono, że dojrzewanie w atmosferze etylenu dodatnio wpływa na zdolność przeciwutleniającą owoców oraz wzrost stężenia poszczególnych związków.
Autorzy (9)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCES AND NUTRITION
nr 57,
strony 107 - 122,
ISSN: 0963-7486 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2006
- Opis bibliograficzny:
- Park Y., Jung S., Kang S., Drzewiecki J., Namieśnik J., Haruenkit R., Barasch D., Trakhtenberg S., Gorinstein S.: In vitro studies of polyphenols, antioxidants and other dietary indices in kiwifruit (Actinidia deliciosa)// INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCES AND NUTRITION. -Vol. 57., nr. nr 1-2 (2006), s.107-122
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 132 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars
- Y. Park,
- H. Leontowicz,
- M. Leontowicz
- + 6 autorów
Antioxidant properties and bioactive constituents of some rare exotic thai fruits and comparison with conventional fruits. in vitro and in vivo studies
- S. Gorinstein,
- S. Poovarodom,
- H. Leontowicz
- + 7 autorów
Comparative characterisation of durian, mango and avocado
- S. Poovarodom,
- R. Haruenkit,
- S. Vearasilip
- + 7 autorów