In vitro studies of polyphenols, antioxidants and other dietary indices in kiwifruit (Actinidia deliciosa)
Abstract
Opisano wyniki badań poziomu protein oraz potencjału przeciwutleniającego w próbkach owoców kiwi, przechowywanych i dojrzewających w atmosferze etylenu ( w ciągu pierwszych 10 dni). Próbki owoców kiwi podzielono (w sposób przypadkowy) na dwie grupy:-próbki nie poddawane obróbce,-próbki poddawane obróbce (dojrzewanie w atmosferze etylenu).W próbkach oznaczano między innymi: wolne cukry, proteiny, polifenole oraz zdolność przeciwutleniającą. Stwierdzono, że dojrzewanie w atmosferze etylenu dodatnio wpływa na zdolność przeciwutleniającą owoców oraz wzrost stężenia poszczególnych związków.
Authors (9)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCES AND NUTRITION
no. 57,
pages 107 - 122,
ISSN: 0963-7486 - Language:
- English
- Publication year:
- 2006
- Bibliographic description:
- Park Y., Jung S., Kang S., Drzewiecki J., Namieśnik J., Haruenkit R., Barasch D., Trakhtenberg S., Gorinstein S.: In vitro studies of polyphenols, antioxidants and other dietary indices in kiwifruit (Actinidia deliciosa)// INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCES AND NUTRITION. -Vol. 57., nr. nr 1-2 (2006), s.107-122
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 132 times
Recommended for you
Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars
- Y. Park,
- H. Leontowicz,
- M. Leontowicz
- + 6 authors
Antioxidant properties and bioactive constituents of some rare exotic thai fruits and comparison with conventional fruits. in vitro and in vivo studies
- S. Gorinstein,
- S. Poovarodom,
- H. Leontowicz
- + 7 authors
Comparative characterisation of durian, mango and avocado
- S. Poovarodom,
- R. Haruenkit,
- S. Vearasilip
- + 7 authors