Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars

Abstract

Głównym celem prowadzonych badań było stwierdzenie która z odmian owoców kiwi (''Hayward'', ''Daeheuhg'', ''Haenam'' oraz ''Bidan'') jest najbardziej odpowiednią z punktu widzenia konsumpcji przez człowieka. Z tego powodu w odpowiednio przygotowanych próbkach ekstraktów z owoców kiwi oznaczono:- profile związków bioaktywnych;- poziomy aktywności przeciwutleniającej. Wyniki pomiarów zawartości polifenoli (flawonoidy oraz kwasy fenolowe) uzyskane w wyniku zastosownania techniki FT-IR zostały poddane obróbce chemometrycznej (analiza wiązkowa, analiza głównych czynników). Uzyskane wyniki mogą być podstawą do następującego uszeregowania odmian owoców kiwi ze względu na poziom zawartości związków bioaktywnych: ''Bidan''>''Haenam''>''Daeheung''=''Hayward''. Odmiana ''Bidan'', która jest stosunkowo nową odmianą owoców kiwi jest zalecana do konsumpcji.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Published in:
JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS no. 24, pages 963 - 970,
ISSN: 0889-1575
Language:
English
Publication year:
2011
Bibliographic description:
Park Y., Leontowicz H., Leontowicz M., Namieśnik J., Suhaj M., Cvikrova M., Martncova O., Weisz M., Gorinstein S.: Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars// JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS. -Vol. 24, nr. iss. 7 (2011), s.963-970
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 134 times

Recommended for you

Meta Tags