Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars
Abstract
Głównym celem prowadzonych badań było stwierdzenie która z odmian owoców kiwi (''Hayward'', ''Daeheuhg'', ''Haenam'' oraz ''Bidan'') jest najbardziej odpowiednią z punktu widzenia konsumpcji przez człowieka. Z tego powodu w odpowiednio przygotowanych próbkach ekstraktów z owoców kiwi oznaczono:- profile związków bioaktywnych;- poziomy aktywności przeciwutleniającej. Wyniki pomiarów zawartości polifenoli (flawonoidy oraz kwasy fenolowe) uzyskane w wyniku zastosownania techniki FT-IR zostały poddane obróbce chemometrycznej (analiza wiązkowa, analiza głównych czynników). Uzyskane wyniki mogą być podstawą do następującego uszeregowania odmian owoców kiwi ze względu na poziom zawartości związków bioaktywnych: ''Bidan''>''Haenam''>''Daeheung''=''Hayward''. Odmiana ''Bidan'', która jest stosunkowo nową odmianą owoców kiwi jest zalecana do konsumpcji.
Authors (9)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Published in:
-
JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
no. 24,
pages 963 - 970,
ISSN: 0889-1575 - Language:
- English
- Publication year:
- 2011
- Bibliographic description:
- Park Y., Leontowicz H., Leontowicz M., Namieśnik J., Suhaj M., Cvikrova M., Martncova O., Weisz M., Gorinstein S.: Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars// JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS. -Vol. 24, nr. iss. 7 (2011), s.963-970
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 134 times
Recommended for you
Antioxidant properties and bioactive constituents of some rare exotic thai fruits and comparison with conventional fruits. in vitro and in vivo studies
- S. Gorinstein,
- S. Poovarodom,
- H. Leontowicz
- + 7 authors
In vitro studies of polyphenols, antioxidants and other dietary indices in kiwifruit (Actinidia deliciosa)
- Y. Park,
- S. Jung,
- S. Kang
- + 6 authors