Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars

Abstrakt

Głównym celem prowadzonych badań było stwierdzenie która z odmian owoców kiwi (''Hayward'', ''Daeheuhg'', ''Haenam'' oraz ''Bidan'') jest najbardziej odpowiednią z punktu widzenia konsumpcji przez człowieka. Z tego powodu w odpowiednio przygotowanych próbkach ekstraktów z owoców kiwi oznaczono:- profile związków bioaktywnych;- poziomy aktywności przeciwutleniającej. Wyniki pomiarów zawartości polifenoli (flawonoidy oraz kwasy fenolowe) uzyskane w wyniku zastosownania techniki FT-IR zostały poddane obróbce chemometrycznej (analiza wiązkowa, analiza głównych czynników). Uzyskane wyniki mogą być podstawą do następującego uszeregowania odmian owoców kiwi ze względu na poziom zawartości związków bioaktywnych: ''Bidan''>''Haenam''>''Daeheung''=''Hayward''. Odmiana ''Bidan'', która jest stosunkowo nową odmianą owoców kiwi jest zalecana do konsumpcji.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS nr 24, strony 963 - 970,
ISSN: 0889-1575
Język:
angielski
Rok wydania:
2011
Opis bibliograficzny:
Park Y., Leontowicz H., Leontowicz M., Namieśnik J., Suhaj M., Cvikrova M., Martncova O., Weisz M., Gorinstein S.: Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars// JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS. -Vol. 24, nr. iss. 7 (2011), s.963-970
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 135 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi