Opracowanie nowych metodyk oznaczania związków bioaktywnych i zapachowych w próbkach owoców miechunki peruwiańskiej (Physalis peruviana) oraz innych "superowoców" jako narzędzi do oceny ich walorów zdrowotnych i sensorycznych. - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Opracowanie nowych metodyk oznaczania związków bioaktywnych i zapachowych w próbkach owoców miechunki peruwiańskiej (Physalis peruviana) oraz innych "superowoców" jako narzędzi do oceny ich walorów zdrowotnych i sensorycznych.

Abstract

Globalizacja światowych rynków żywności umożliwia dostęp do nawet najbardziej egzotycznych owoców, które są wykorzystywane w celu wzbogacenia ludzkiej diety nowymi smakami i jednocześnie dostarczają wielu prozdrowotnych składników. Termin „superowoce” zaczęto stosować jako nowe podejście marketingowe do wspierania popytu rzadkich i mało znanych owoców. Jednakże wzrost popularności prozdrowotnej siły superowoców zależy nie tylko od odpowiedniego marketingu, ale również udokumentowanych wyników badań naukowych. Tylko owoce, które zawierają silne związki bioaktywne można sklasyfikować jako superowoce. Do tej grupy związków należą m.in. terpeny, które wiążą wolne rodniki, metale ciężkie, działają przeciwzapalnie, przeciwrakotwórczo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, antywirusowo, antyalergicznie czy przeciwartretycznie. Jest to szczególnie istotne w czasach gdy ludziom przychodzi zmagać się z wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Bodźcem do podjęcia tematyki badawczej było dążenie do poszukiwania i wprowadzania na rynek nowych, smacznych i zdrowych produktów, głównie na bazie naturalnych składników diety, a w szczególności owoców. Jednym z najbardziej obiecujących owoców tropikalnych jest miechunka peruwiańska popularnie nazywana także rodzynkiem brazylijskim. Miechunka peruwiańska nie jest rośliną uprawianą na szeroką skalę, w szczególności na terenie Europy, niemniej jednak jej owoce, stają się coraz bardziej poszukiwanym surowcem. Głównym celem badań prowadzonych w ramach pracy doktorskiej była charakterystyka frakcji lotnych związków organicznych występujących w owocach miechunki peruwiańskiej oraz innych wybranych owocach, a w szczególności zawartości związków bioaktywnych i zapachowych. Problematyka tematyki badawczej wymagała opracowania lub modyfikacji metod analitycznych umożliwiających: wykrycie możliwie szerokiej gamy związków lotnych wykazujących właściwości prozdrowotne i zapachowe; identyfikację oraz ilościowe oznaczenie tych związków; określenie profili związków należących do wyżej wymienionych grup występujących w badanych owocach. Zakłada się, że uzyskane dane przyczynią się do zakwalifikowania tych owoców do grupy superowoców oraz do większego ich rozpowszechnienia. W efekcie wzbogacona zostanie ludzka dieta o dodatkowe zdrowe oraz wartościowe produkty.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 350 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Copyright (Author(s))

Keywords

Details

Category:
Thesis, nostrification
Type:
praca doktorska pracowników zatrudnionych w PG oraz studentów studium doktoranckiego
Language:
Polish
Publication year:
2017
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 220 times

Recommended for you

Meta Tags