Abstract
W ostatnich latach obserwuje się coraz powszechniejsze stosowanie analizy instrumentalnej do oceny jakości organoleptycznej produktów spożywczych. Nowe podejście polega na tworzeniu profili zapachowych, swego rodzaju "aromagramów" charakterystycznych dla danego produktu. Do najczęściej stosowanych technik pozwalających na tworzenie i rozpoznawanie "aromagramów" należą techniki chromatograficzne, w szczególności chromatografia gazowa oraz tzw. elektroniczne nosy.W pracy przeglądowej opisano i porównano różne techniki przygotowania próbek wykorzystywane do analizy lotnych związków w żywności.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
FOOD CHEMISTRY
no. 101,
pages 845 - 872,
ISSN: 0308-8146 - Language:
- English
- Publication year:
- 2007
- Bibliographic description:
- Plutowska B., Wardencki W.: Aromagrams - aromatic profiles in the appreciation of food quality// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 101., nr. nr 2 (2007), s.845-872
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 139 times