Charakterystyka bakterii rodzaju Thermus i ich przydatność w biotechnologii - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Charakterystyka bakterii rodzaju Thermus i ich przydatność w biotechnologii

Abstract

Gram ujemne, termofilne bakterie rodzaju Thermus o optymalnych temperaturach wzrostu mieszczących się w zakresie 55-85 C są przydatne jako źródło nukleaz, polimeraz DNA oraz wielu innych termostabilnych enzymów. W przedstawionym artykule wymieniono występowanie i morfologię bakterii rodzaju Thermus, sposoby odżywiania i warunki ich wzrostu, budowę struktur powierzchniowych, sposoby adaptacji do wzrostu w podwyższonej temperaturze oraz znaczenie biotechnologiczne bakterii tego rodzaju.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 220 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Creative Commons: CC-BY-NC-ND open in new tab

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
Published in:
BioTechnologia no. T. 86, pages 148 - 162,
ISSN: 0860-7796
Publication year:
2009
Bibliographic description:
Sinkiewicz I., Synowiecki J.: Charakterystyka bakterii rodzaju Thermus i ich przydatność w biotechnologii// BioTechnologia. -Vol. T. 86., nr. nr.3 (2009), s.148-162
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 473 times

Recommended for you

Meta Tags