Charakterystyka bakterii rodzaju Thermus i ich przydatność w biotechnologii - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Charakterystyka bakterii rodzaju Thermus i ich przydatność w biotechnologii

Abstract

Gram ujemne, termofilne bakterie rodzaju Thermus o optymalnych temperaturach wzrostu mieszczących się w zakresie 55-85 C są przydatne jako źródło nukleaz, polimeraz DNA oraz wielu innych termostabilnych enzymów. W przedstawionym artykule wymieniono występowanie i morfologię bakterii rodzaju Thermus, sposoby odżywiania i warunki ich wzrostu, budowę struktur powierzchniowych, sposoby adaptacji do wzrostu w podwyższonej temperaturze oraz znaczenie biotechnologiczne bakterii tego rodzaju.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 167 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Creative Commons: CC-BY-NC-ND open in new tab

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
Published in:
BioTechnologia no. T. 86, pages 148 - 162,
ISSN: 0860-7796
Publication year:
2009
Bibliographic description:
Sinkiewicz I., Synowiecki J.: Charakterystyka bakterii rodzaju Thermus i ich przydatność w biotechnologii// BioTechnologia. -Vol. T. 86., nr. nr.3 (2009), s.148-162
Bibliography: test
  1. Adams M. W. W., Perler F. B., Kelly R. M., (1995), Bio/Technology, 13, 662-668. open in new tab
  2. van den Burg B., (2003), Curr. Opin. Microbiol., 6, 213-218. open in new tab
  3. Haki G. D., Rakshit S. K., (2003), Bioresour. Technol., 89, 17-34. open in new tab
  4. Synowiecki J., (1998), Biotechnologia, 42, 98-105. open in new tab
  5. Williams R. A. D., da Costa M. S., (1992), The genus Thermus and related microorganismus. The procaryotes: a handbook on the biology of bacteria; ecophysiology, isolation, identification, application, Ed. A. Balows. NY, Springer, 3745-3753. open in new tab
  6. Brock T. D., Freeze H., (1969), J. Bacteriol., 98, 289-297. open in new tab
  7. Manaia C. M., Hoste B., Gutierrez C., Gillis M., Ventosa A., Kersters K., da Costa M. S., (1994), Syst. Appl. Microbiol., 17, 526-532. open in new tab
  8. Hudson J. A., Morgan H. W., Daniel R. M., (1987), Int. J. Syst. Bacteriol., 37, 431-436. open in new tab
  9. Skirnisdottir S., Hreggvidsson G. O., Holst O., Kristjansson J. K., (2001), Extremophiles, 5, 45-51. open in new tab
  10. Tenreiro S., Nobre M. F., Hoste B., Gillis M., Kristjansson J. K., da Costa M. S., (1995), Res. Micro- biol., 146, 315-324. open in new tab
  11. Izabela Sinkiewicz, Józef Synowiecki 11. Nobre M. F., Trüper H. G., da Costa M. S., (1996), Int. J. Syst. Bacteriol., 46, 604-606. open in new tab
  12. Hudson J. A., Morgan H. W., Daniel R. M., (1989), Syst. Appl. Microbiol., 11, 250-256. open in new tab
  13. Kristjansson J. K., Alfredsson G. A., (1983), Appl. Environ. Microbiol., 45, 1785-1789. open in new tab
  14. Munster M. J., Munster A. P., Woodrow J. R., Sharp R. J., (1986), J. Gen. Microbiol., 132, 1677-1683. open in new tab
  15. Tenreiro S., Nobre M. F., Hoste B., Gillis M., Kristjansson J. K., da Costa M. S., (1995), Res. Micro- biol., 146, 315-324. open in new tab
  16. Munster M. J., Munster A. P., Woodrow J. R., Sharp R. J., (1986), J. Gen. Microbiol., 132, 1677-1683. open in new tab
  17. Alfredsson G. A., Baldursson S., Kristjansson J. K., (1985), Syst. Appl. Microbiol., 6, 308-311. open in new tab
  18. Pask-Hughes R. A., Williams R. A. D., (1977), J. Gen. Microbiol., 102, 375-383. open in new tab
  19. Quintela J. C., Pittenauer E., Allmaier G., Arán V., de Pedro M. A., (1995), J. Bacteriol., 177, 4947-4962. open in new tab
  20. Castan P., Zafra O., Moreno R., de Pedro M.A., Valles K., Cava F., Caro E., Schwarz H., Berenguer J., (2002), Extremophiles, 6, 225-232. open in new tab
  21. Leone S., Molinaro A., Lindner B., Romano I., Nicolaus B., Parrilli M., Lanzetta R., Holst O., (2006), Glycobiology, 16, 766-775. open in new tab
  22. Williams R. A. D., Smith K. E., Welch S. G., Micallef J., Sharp R. J., (1995), Int. J. Syst. Bacteriol., 45, 495-499. open in new tab
  23. Faraldo M. M., de Pedro M. A., Berenguer J., (1992), J. Bacteriol., 174, 7458-7462. open in new tab
  24. Marteinsson V. T., Birrien J. L., Raguenes G., Costa M., (1999), Extremophiles, 3, 247-251. open in new tab
  25. Prado A., da Costa M. S., Madeira V. M. C., (1988), J. Gen. Microbiol., 134, 1653-1660. open in new tab
  26. Liolio E. E., Pantazaki A., Kyriakidis D. A., (2004), Microb. Cell Factories, 3, 5, 1, 3. open in new tab
  27. Brügemann H., Chen C., (2006), J. Biotechnol., 124, 654-661. open in new tab
  28. Zeikus J. G., Taylor M. W., Brock T. D., (1970), Biochim. Biophys. Acta, 204, 512-520. open in new tab
  29. Rodriguez A. C., Stock D., (2002), EMBO J., 21, 418-426. open in new tab
  30. Ramirez-Arcos S., Fernandez-Herrero L. A., Berenguer J., (1998), Biochim. Biophys. Acta, 1396, 215-227. open in new tab
  31. Heinzinger N. K., Fujimoto S. Y., Clark M. A., Moreno M. S., Barren E. L., (1995), J. Bacteriol., 177, 2813-2820. open in new tab
  32. Madigan M. T., Oren A., (1999), Curr. Opin. Microbiol., 2, 265-269. open in new tab
  33. Tanner J. J., Hecht R. M., Krause K. L., (1996), Biochem., 35, 2597-2609. open in new tab
  34. Wang X., He X., Yang S., An X., Chang W., Liang D., (2003), J. Bacteriol., 185, 4248-4255. open in new tab
  35. Nordlund P., Sjoberg B. M., Eklund H., (1990), Nature, 345, 593-598. open in new tab
  36. Brock T. D., (1978), Thermophilic organisms and life at high temperatures, Ed. Starr M. P., Springer-Ver- lag, New York, Heidelberg, Berlin, 72-91. open in new tab
  37. Watanabe S., Muramatsu T., Ao T., Hirayama Y., Takahashi K., Tanokura M., Kuchino Y., (1999), Eur. J. Biochem., 266, 811-819. open in new tab
  38. Zdzieb³o A., Synowiecki J., (2006), Food Chem., 96, 8-13. open in new tab
  39. Sinkiewicz I., Synowiecki J., (2008), Biotechnologia, 1, 168-176.
  40. Wolska-Mitaszko B., (2001), Biotechnologia, 2, 36-53. open in new tab
  41. Roser B., (1991), Trends Food Sci. Technol., 7, 166-169. open in new tab
  42. McKay A., Quiller J., Jones C. W., (1982), Arch. Microbiol., 131, 43-50. open in new tab
  43. Fee J. A., Chen Y., Todaro T. R., Bren K. L., Patel K. M., Hill M. G., Gomez-moran E., Loehr T. M., Ai J., Thony-Meyer L., Williams P. A., Stura E., Sridhar V., McRee D. E., (2000), Protein Sci., 9, 2074-2084. open in new tab
  44. Vieille C., Zeikus G., (2001), Microbiol. Mol. Biol. Rev., 66, 1-43. open in new tab
  45. Bruins M. E., Janssen A. E. M., Boom R. M., (2000), Appl. Microbiol. Biotechnol., 90, 155-186. open in new tab
  46. Pantazaki A. A, Pritsa A. A., Kyriakidis D. A., (2002), Appl. Microbiol. Biotechnol., 58, 1-12.
  47. Wo³osowska S., Synowiecki J., (2004), Food Chem., 85, 181-187. open in new tab
  48. Wo³osowska S., Synowiecki J., (2003), Biotechnologia, 2, 268-279.
  49. Ulrich J. T., McFeters G. A., Temple K. L., (1972), J. Bacteriol., 110, 691-698. open in new tab
  50. Cowan D. A., Daniel R. M., Martin A. M., Morgan H. W., (1984), Biotechnol. Bioeng., 26, 1141-1145. open in new tab
  51. Ohtsu N., Motoshima H., Goto K., Tsukasaki F., Matsuzawa H., (1998), Biosci. Biotechnol. Biochem., 62, 1539-1545. open in new tab
  52. Berger J.-L., Lee B. H., Lacroix C., (1997), Appl. Biochem., 25, 29-41. open in new tab
  53. Charakterystyka bakterii rodzaju Thermus i ich przydatnooeae w biotechnologii BIOTECHNOLOGIA 3 (86) 148-162 2009 open in new tab
  54. Synowiecki J., Maciuñska J., (2000), Biotechnologia, 1, 117-123.
  55. Bryjak J., (1999), Biotechnologia, 1, 181-225. open in new tab
  56. Egas M. C., da Costa M. S., Covan D. A., Pires E. M. V., (1998), Extremophiles, 2, 23-32. open in new tab
  57. Synowiecki J., Grzybowska B., (2001), Biotechnologia, 2, 26-35.
  58. Crabb W. D., Shetty J. K., (1999), Curr. Opin. Microbiol., 2, 252-256. open in new tab
  59. Legin E., Copinet A., Duchiron F., (1998), Biotechnol. Lett., 20, 363-367. open in new tab
  60. Grzybowska B., Szweda P., Synowiecki J., (2004), Mol. Biotechnol., 26, 101-109. open in new tab
  61. Sinkiewicz I., Synowiecki, (2009), Biotechnologia, (w druku). open in new tab
  62. Kim C. H., Nashiru O., Ko J. H., (1996), FEMS Microbiol. Lett., 138, 147-152. open in new tab
  63. Park B. C., Koh S., Chang C., Suh S. W., Lee D. S., Byun S. M., (1997), Appl. Biochem. Biotechnol., 62, 15-27. open in new tab
  64. Nishimoto T., Nakada T., Chaen H., Fukuda S., Sugimoto T., Kurimoto M., Tsujisaka Y., (1996), Bio- sci. Biotechnol. Biochem., 60, 835-839. open in new tab
  65. Nishimoto T., Nakano M., Nakada T., Chaen H., Fukuda S., Sugimoto T., Kurimoto M., Tsujusaka Y., (1996), Biosci. Biotechnol. Biochem., 60, 640-644. open in new tab
  66. Asahara Y., Atsuta K., Motohashi K., Taguchi H., Yohda M., Yoshida M., (2000), J. Biochem., 127, 931-937. open in new tab
  67. Peek K., Daniel R.M., Monk C., Parker L., Coolbear T., (1992), Eur. J. Biochem., 207, 1035-1044. open in new tab
  68. Matsuzawa H., Hamaoki M., Ohta T., (1983), Agr. Biol. Chem., 47, 25-28. open in new tab
  69. Minagawa E., Kaminogawa S., Matsazawa H., Ohta T., Yamauchi K., (1988), Agric. Biol. Chem., 52, 1755-1763. open in new tab
  70. Pritsa A. A., Papazisis K. T., Kortsaris A. H., Geromichalos G. D., Kyriakidis D. A., (2001), Anti-Cancer Drugs, 12, 137-142. open in new tab
  71. Dominiguez A., Pastrana L., Longo M. A., Rua M. L., Sanroman M. A., (2005), Biochem. Egineer. J., 26, 95-99. open in new tab
  72. Sleytr U. B., Huber C., Ilk N., Pum D., Schuster B., Egelseer E. M., (2007), FEMS Microbiol. Lett., 267, 132-144. open in new tab
  73. Schäffer C., Messner P., (2004), Glycobiology, 14, 31R-42R. open in new tab
  74. Pum D., Sleytr U. B., (1999), Trends in Biotech., 17, 8-13.
  75. Schuster B., Sleytr U. B., (2006), Curr. Nanoscience, 2, 143-152. open in new tab
  76. Gufler P. C., Pum D., Sleytr U. B., Schuster B., (2004), Biochim. Biophys. Acta, 1661, 154-165. open in new tab
  77. Loginova L. G., Egorova L. A., Golovacheva R. S., Seregina L. M., (1984), Int. J. Syst. Bacteriol., 34, 498-499. open in new tab
  78. Tenreiro S., Nobre M. F., da Costa M. S., (1995), Int. J. Syst. Bacteriol., 45, 633-639. open in new tab
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 410 times

Recommended for you

Meta Tags