Abstract
Wyjątkowa odporność cieplna hipertermofili stanowiących dogodne źródło termostabilnych enzymów wynika z niewielkich zmian budowy cząsteczek białek i kwasów nukleinowych oraz modyfikacji błon biologicznych. Przeżycie komórek hipertermofili w podwyższonych temperaturach umożliwia także synteza białek szoku cieplnego i rozmaitych substancji stabilizujących cząsteczki oraz szybka resynteza szczególnie termostabilnych intermediatów lub też ich zastąpienie bardziej termostabilnymi analogami.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
BioTechnologia
no. 2,
pages 192 - 205,
ISSN: 0860-7796 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2003
- Bibliographic description:
- Grzybowska B., Synowiecki J.: Niektóre przyczyny unikatowej oporności cieplnej hipertermofili// BioTechnologia. -Vol. 2., nr. 61 (2003), s.192-205
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 160 times
Recommended for you
Charakterystyka i przydatność składników szarłatu w biotechnologii żywności
- K. Januszewska-Jóźwiak,
- J. Synowiecki
2008
Albuminy 2S - roślinne białka zapasowe o właściwościach alergennych
- J. Czarnecka,
- M. Koziołkiewicz
2007