Abstract
W artykule przedstawiono charakterystykę szarłatu, który jest pseudozbożem o dobrej wartości żywieniowej ze względu na zawartość lipidów o korzystnej proporcji nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych i białek o dobrym składzie aminokwasowym. Brak białek frakcji glutenu świadczy o przydatności szarłatu do wytwarzania dietetetycznej żywności przeznaczonej dla chorych na celiakię. Ze względu na małe rozmiary ziaren skrobi szarłatu i niewielką zawartość amylozy jest przydatna w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
BioTechnologia
no. nr 3=82,
pages 89 - 102,
ISSN: 0860-7796 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2008
- Bibliographic description:
- Januszewska-Jóźwiak K., Synowiecki J.: Charakterystyka i przydatność składników szarłatu w biotechnologii żywności// BioTechnologia. -Vol. nr 3=82., (2008), s.89-102
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 135 times
Recommended for you
Chapter 14. Physical and chemical interaction of componenets in food systems
- Z. Sikorski,
- J. Pokorny,
- S. Damodaran
2008