Charakterystyka i przydatność składników szarłatu w biotechnologii żywności - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Charakterystyka i przydatność składników szarłatu w biotechnologii żywności

Abstract

W artykule przedstawiono charakterystykę szarłatu, który jest pseudozbożem o dobrej wartości żywieniowej ze względu na zawartość lipidów o korzystnej proporcji nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych i białek o dobrym składzie aminokwasowym. Brak białek frakcji glutenu świadczy o przydatności szarłatu do wytwarzania dietetetycznej żywności przeznaczonej dla chorych na celiakię. Ze względu na małe rozmiary ziaren skrobi szarłatu i niewielką zawartość amylozy jest przydatna w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
BioTechnologia no. nr 3=82, pages 89 - 102,
ISSN: 0860-7796
Language:
Polish
Publication year:
2008
Bibliographic description:
Januszewska-Jóźwiak K., Synowiecki J.: Charakterystyka i przydatność składników szarłatu w biotechnologii żywności// BioTechnologia. -Vol. nr 3=82., (2008), s.89-102
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 104 times

Recommended for you

Meta Tags