Charakterystyka i przydatność składników szarłatu w biotechnologii żywności - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Charakterystyka i przydatność składników szarłatu w biotechnologii żywności

Abstrakt

W artykule przedstawiono charakterystykę szarłatu, który jest pseudozbożem o dobrej wartości żywieniowej ze względu na zawartość lipidów o korzystnej proporcji nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych i białek o dobrym składzie aminokwasowym. Brak białek frakcji glutenu świadczy o przydatności szarłatu do wytwarzania dietetetycznej żywności przeznaczonej dla chorych na celiakię. Ze względu na małe rozmiary ziaren skrobi szarłatu i niewielką zawartość amylozy jest przydatna w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Opublikowano w:
BioTechnologia nr nr 3=82, strony 89 - 102,
ISSN: 0860-7796
Język:
polski
Rok wydania:
2008
Opis bibliograficzny:
Januszewska-Jóźwiak K., Synowiecki J.: Charakterystyka i przydatność składników szarłatu w biotechnologii żywności// BioTechnologia. -Vol. nr 3=82., (2008), s.89-102
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 40 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi