Analiza fazy tłuszczowej czekolady w celu stwierdzenia jej zafałszowania - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Analiza fazy tłuszczowej czekolady w celu stwierdzenia jej zafałszowania

Abstract

Dyrektywa Unii Europejskiej zezwala na obecność w czekoladzie równoważników masła kakaowego w ilości do 5% masy produktu. W pracy badano pięć próbek czekolad w celu stwierdzenia, czy i w jakiej ilości występują w nich tłuszcze typu CBE. Skład triacylogliceroli oznaczano metodę HPLC. W dwóch analizowanych czekoladach obecny był tylko tłuszcz kakaowy. W jednej czekoladzie stwierdzono obecność CBE w ilości kilku procent, przy czym fakt ten był zadeklarowany na opakowaniu. Dwie czekolady były zafałszowane. Zawartość CBE w tych czekoladach przekraczała 20% fazy tłuszczowej. Ponadto producent nie zamieścił na opakowaniu informacji o obecności tych tłuszczów.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
TŁUSZCZE JADALNE no. 41, pages 99 - 105,
ISSN: 0371-9227
Language:
Polish
Publication year:
2006
Bibliographic description:
Pawłowicz R.: Analiza fazy tłuszczowej czekolady w celu stwierdzenia jej zafałszowania// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 41., nr. nr 1/2 (2006), s.99-105
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 784 times

Recommended for you

Meta Tags