Analiza fazy tłuszczowej czekolady w celu stwierdzenia jej zafałszowania - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Analiza fazy tłuszczowej czekolady w celu stwierdzenia jej zafałszowania

Abstrakt

Dyrektywa Unii Europejskiej zezwala na obecność w czekoladzie równoważników masła kakaowego w ilości do 5% masy produktu. W pracy badano pięć próbek czekolad w celu stwierdzenia, czy i w jakiej ilości występują w nich tłuszcze typu CBE. Skład triacylogliceroli oznaczano metodę HPLC. W dwóch analizowanych czekoladach obecny był tylko tłuszcz kakaowy. W jednej czekoladzie stwierdzono obecność CBE w ilości kilku procent, przy czym fakt ten był zadeklarowany na opakowaniu. Dwie czekolady były zafałszowane. Zawartość CBE w tych czekoladach przekraczała 20% fazy tłuszczowej. Ponadto producent nie zamieścił na opakowaniu informacji o obecności tych tłuszczów.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
TŁUSZCZE JADALNE nr 41, strony 99 - 105,
ISSN: 0371-9227
Język:
polski
Rok wydania:
2006
Opis bibliograficzny:
Pawłowicz R.: Analiza fazy tłuszczowej czekolady w celu stwierdzenia jej zafałszowania// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 41., nr. nr 1/2 (2006), s.99-105
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 801 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi