Analysis of drinking water - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Analysis of drinking water

Abstract

Opisano źródła organicznych i nieorganicznych zanieczyszczeń wody do picia w tym: lotnych związków chlorowcoorganicznych, pestycydów, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, polichlorowanych bifenyli, fenoli, kwasów chlorooctowych, aldehydów, ketonów itp. a także metody ich oznaczania. Przedstawiono schemat technik izolacji i oznaczania końcowego oraz schemat metod wykorzystujących analizę fazy nadpowierzchniowej. Opisano m.in. metodę wykorzystującą bezpośrednie dozowanie próbki wody do kapilarnej kolumny chromatograficznej, metody wykorzystujące analizę fazy nadpowierzchniowej (przeciwprądową z ruchomymi obiema fazami - THLS, wypłukiwania oraz wyłapywania - P&T) oraz metody wykorzystujące izolację do fazy stałej (SPE) w połączeniu z chromatografią gazową ze specyficznymi lub uniwersalnymi detektorami. Opisano również metody mikrobiologiczne do badania jakości wody, oraz przedstawiono charakterystykę wybranych bakterii występujących w wodzie do picia.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Monographic publication
Type:
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
Title of issue:
Methods of Analysis of Food Components and Additives strony 53 - 78
Language:
English
Publication year:
2012
Bibliographic description:
Biziuk M., Michalska M.: Analysis of drinking water// Methods of Analysis of Food Components and Additives/ ed. ed. S. Ötleş : CRC Press, 2012, s.53-78
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 115 times

Recommended for you

Meta Tags