Badanie mieszanek łoju wołowego z ciekłym lub uwodornionym olejem rzepakowym. - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Badanie mieszanek łoju wołowego z ciekłym lub uwodornionym olejem rzepakowym.

Abstract

Zbadano właściwości fizyczne mieszanek łoju wołowego z ciekłym lub uwodornionym olejem rzepakowym o różnym składzie procentowym. Oznaczano zawartość fazy stałej metodą NMR, stosując różne metody termostatowania badanych tłuszczów przed analizą. Charakterystyki topnienia wyznaczono metodą DSC. Przed wyznaczeniem krzywych topnienia stosowano takie same etapy termostatowania jak przed oznaczeniem zawartości fazy stałej. W mieszankach zawierających łój, które nie były wcześniej termostatowane, zaobserwowano zachodzenie przemiany polimorficznej. Sygnał od tej przemiany jest tym większy im większa jest zawartość łoju w mieszance. Stwierdzono wyraźny wpływ czasu jak i temperatury termostatowania na zawartość fazy stałej i przebieg topnienia. Mieszanki w których przeważa łój powinny być przed oznaczeniem zawartości fazy stałej poddane procesowi temperowania, aby przemiany polimorficzne mogły zajść podczas temperowania, a nie w czasie 30-minutowego termostatowania w temperaturze pomiaru.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language:
Polish
Publication year:
2004
Bibliographic description:
Pawłowicz R.: Badanie mieszanek łoju wołowego z ciekłym lub uwodornionym olejem rzepakowym.// . -., (2004),
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 105 times

Recommended for you

Meta Tags