Właściwości fizyczne łoju wołowego. - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Właściwości fizyczne łoju wołowego.

Abstract

Badano właściwości fizyczne trzech różnych próbek łoju wołowego, które różniły się składem kwasów tłuszczowych, a przez to również cechami fizycznymi. W badanych tłuszczach oznaczano zawartość fazy stałej metodą pNMR, oraz wyznaczano ich charakterystyki topnienia metodą DSC. Oznaczając zawartość fazy stałej w łoju stosowano różne temperatury i czasy termostatowania. Pomiary wykonywano metodą równoległą oraz szeregową. Tłuszcze przed wyznaczeniem charakterystyk topnienia termostatowano w sposób podobny jak przed oznaczeniem zawartości fazy stałej. Oznaczając zawartość fazy stałej stwierdzono, że łój należy poddawać temperowaniu. Po zastosowaniu tego procesu otrzymuje się wyższe zawartości fazy stałej. Charakterystyki topnienia pokazały, że silna przemiana egzotermiczna zachodzi w temperaturach 15-20C. Dlatego też temperowanie w 0oC wymaga znacznie dłuższego czasu niż temperowanie w 10C.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language:
Polish
Publication year:
2004
Bibliographic description:
Pawłowicz R.: Właściwości fizyczne łoju wołowego.// . -., (2004),
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 729 times

Recommended for you

Meta Tags