Abstract
Omówiono pochodzenie, otrzymywanie, skład ogólny tłuszczów oraz ich własności funkcjonalne i aspekty żywieniowe. Ponadto mowa jest o polimorfizmie i strukturze krystalicznej tłuszczów. W rozdziale tym omówiono również różnego typu tłuszcze modyfikowane.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Monographic publication
- Type:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Title of issue:
- Chemia żywności. Praca zbiorowa. Tom 2. Sacharydy, lipidy i białka. Wydanie piąte zmienione strony 145 - 166
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2007
- Bibliographic description:
- Drozdowski B.: Charakterystyka ogólna tłuszczów jadalnych. Rozdział 4// Chemia żywności. Praca zbiorowa. Tom 2. Sacharydy, lipidy i białka. Wydanie piąte zmienione/ ed. red. Z.E. Sikorski. Warszawa: Wydawnictwo Naukowo Techniczne, 2007, s.145-166
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 373 times