Comparison of bioactive compounds, antioxidant and antiproliferative activities of Mon Thong durian during ripening - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Comparison of bioactive compounds, antioxidant and antiproliferative activities of Mon Thong durian during ripening

Abstract

Celem przeprowadzonych badań było oszacowanie zmian zawartości związków odżywczych, związków bioaktywnych, kwasów tłuszczowych oraz przeciwutleniaczy w owocach duriana w trakcie różnych etapów procesu dojrzewania. W badaniach wykorzystano testy CURRAC, DPPH, ABTS i FRAP. Stwierdzono, że całkowita zawartość polifenoli, flawonoidów, kwasu askorbimowego, tanin oraz poziom aktywności przeciwutleniającej jest dla owoców niedojrzałych, dojrzałych oraz przejrzałych zdecydowanie różna. Spektogramy FTIR dla polifenoli oraz profile kwasów tłuszczowych i związków przeciwutleniających uzyskane z wykorzystaniem techniki HPLC mogą być traktowane jako wskaźniki charakterystyczne dla przebiegu procesu dojrzewania tych owoców.

Citations

  • 7 2

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 8 6

    Scopus

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Published in:
FOOD CHEMISTRY no. 118, pages 540 - 547,
ISSN: 0308-8146
Language:
English
Publication year:
2010
Bibliographic description:
Haruenkit R., Poovarodom S., Vearasilip S., Namieśnik J., Śliwka-Kaszyńska M., Park Y., Heo B., Cho J., Jang H., Gorinstein S.: Comparison of bioactive compounds, antioxidant and antiproliferative activities of Mon Thong durian during ripening// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 118, nr. iss. 3 (2010), s.540-547
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1016/j.foodchem.2009.05.029
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 160 times

Recommended for you

Meta Tags