Comparison of bioactive compounds, antioxidant and antiproliferative activities of Mon Thong durian during ripening
Abstrakt
Celem przeprowadzonych badań było oszacowanie zmian zawartości związków odżywczych, związków bioaktywnych, kwasów tłuszczowych oraz przeciwutleniaczy w owocach duriana w trakcie różnych etapów procesu dojrzewania. W badaniach wykorzystano testy CURRAC, DPPH, ABTS i FRAP. Stwierdzono, że całkowita zawartość polifenoli, flawonoidów, kwasu askorbimowego, tanin oraz poziom aktywności przeciwutleniającej jest dla owoców niedojrzałych, dojrzałych oraz przejrzałych zdecydowanie różna. Spektogramy FTIR dla polifenoli oraz profile kwasów tłuszczowych i związków przeciwutleniających uzyskane z wykorzystaniem techniki HPLC mogą być traktowane jako wskaźniki charakterystyczne dla przebiegu procesu dojrzewania tych owoców.
Cytowania
-
7 2
CrossRef
-
0
Web of Science
-
8 7
Scopus
Autorzy (10)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
FOOD CHEMISTRY
nr 118,
strony 540 - 547,
ISSN: 0308-8146 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2010
- Opis bibliograficzny:
- Haruenkit R., Poovarodom S., Vearasilip S., Namieśnik J., Śliwka-Kaszyńska M., Park Y., Heo B., Cho J., Jang H., Gorinstein S.: Comparison of bioactive compounds, antioxidant and antiproliferative activities of Mon Thong durian during ripening// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 118, nr. iss. 3 (2010), s.540-547
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2009.05.029
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 164 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Comparative characterisation of durian, mango and avocado
- S. Poovarodom,
- R. Haruenkit,
- S. Vearasilip
- + 7 autorów
Badania właściwości przeciwutleniających związków pochodzących z najczęściej spożywanych owoców i warzyw
- A. Śmiechowska,
- B. Kusznierewicz,
- A. Bartoszek-Pączkowska
- + 1 autorów
Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars
- Y. Park,
- H. Leontowicz,
- M. Leontowicz
- + 6 autorów
In vitro studies of polyphenols, antioxidants and other dietary indices in kiwifruit (Actinidia deliciosa)
- Y. Park,
- S. Jung,
- S. Kang
- + 6 autorów