Comparison of bioactive compounds, antioxidant and antiproliferative activities of Mon Thong durian during ripening - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Comparison of bioactive compounds, antioxidant and antiproliferative activities of Mon Thong durian during ripening

Abstrakt

Celem przeprowadzonych badań było oszacowanie zmian zawartości związków odżywczych, związków bioaktywnych, kwasów tłuszczowych oraz przeciwutleniaczy w owocach duriana w trakcie różnych etapów procesu dojrzewania. W badaniach wykorzystano testy CURRAC, DPPH, ABTS i FRAP. Stwierdzono, że całkowita zawartość polifenoli, flawonoidów, kwasu askorbimowego, tanin oraz poziom aktywności przeciwutleniającej jest dla owoców niedojrzałych, dojrzałych oraz przejrzałych zdecydowanie różna. Spektogramy FTIR dla polifenoli oraz profile kwasów tłuszczowych i związków przeciwutleniających uzyskane z wykorzystaniem techniki HPLC mogą być traktowane jako wskaźniki charakterystyczne dla przebiegu procesu dojrzewania tych owoców.

Cytowania

  • 4 5

    CrossRef

  • 4 9

    Web of Science

  • 5 4

    Scopus

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
FOOD CHEMISTRY nr 118, strony 540 - 547,
ISSN: 0308-8146
Język:
angielski
Rok wydania:
2010
Opis bibliograficzny:
Haruenkit R., Poovarodom S., Vearasilip S., Namieśnik J., Śliwka-Kaszyńska M., Park Y., Heo B., Cho J., Jang H., Gorinstein S.: Comparison of bioactive compounds, antioxidant and antiproliferative activities of Mon Thong durian during ripening// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 118, nr. iss. 3 (2010), s.540-547
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2009.05.029
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 22 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi