Emulsifying properties of surfactants and biosurfactants in the context of soil remediation - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Emulsifying properties of surfactants and biosurfactants in the context of soil remediation

Abstract

Zbadano stabilność emulsji, w których fazę rozproszoną stanowił dodekan oraz bazowy olej syntetyczny typu polialfaolefin - PAO. Zbadano wpływ czasu i temperatury na stabilność emulsji zawierających różne stężenia surfaktantów (Triton X-100, biosurfaktant JBR 325) oraz różne zawartości fazy niepolarnej za pomocą aparatu Turbiscan Lab wykorzystując technikę wstecznego rozproszenia światła. We wszystkich próbkach stwierdzono niestabilności emulsji, przy czym najbardziej widoczne było kremowanie oraz koalescencja cząstek zdyspergowanych. Wyższą stabilność wykazywały emulsje z użyciem biosurfaktantu. Emulsje z dodekanem były bardziej stabilne niż emulsje z PAO.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Conference activity
Type:
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Language:
English
Publication year:
2005
Bibliographic description:
Hallmann E., Mędrzycka K.: Emulsifying properties of surfactants and biosurfactants in the context of soil remediation// / : , 2005,
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 96 times

Recommended for you

Meta Tags