Esterification kinetics of glycerol with fatty acids in the presence of zinc carboxylates: Preparation of modified acylglycerol emulsifiers.
Abstract
Zbadano zależności kinetyczne estryfikacji glicerolu kwasami tłuszczowymi (C12:0 - C18:0), prowadzonych w obecności soli cynku tych kwasów tłuszczowych. Przeanalizowano wpływ temperatury, stężenia karboksylanu oraz budowy części hydrofobowej kwasu tłuszczowego i karboksylanu, na postęp reakcji estryfikacji. Wyznaczono wartości odpowiednich stałych szybkości reakcji, energii aktywacji oraz maksymalnej zawartości monoestru glicerolu, możliwej do osiągnięcia w danych warunkach reakcji. Stwierdzono, że badana reakcja przebiega w układzie mikroemulsyjnym, który powstaje w czasie trwania procesu estryfikacji. Wartość równowagi hydrofilowo - lipofilowej (HLB) zsyntetyzowanych emulgatorów zależna był od budowy kwasu tłuszczowego a także od rodzaju i stężenia karbosylanu cynku, stosowanych w czasie estryfikacji glicerolu.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Language:
- English
- Publication year:
- 2004
- Bibliographic description:
- Macierzanka A., Szeląg H.: Esterification kinetics of glycerol with fatty acids in the presence of zinc carboxylates: Preparation of modified acylglycerol emulsifiers.// . -., (2004), s.0-0
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 90 times