Esterification kinetics of glycerol with fatty acids in the presence of zinc carboxylates: Preparation of modified acylglycerol emulsifiers. - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Esterification kinetics of glycerol with fatty acids in the presence of zinc carboxylates: Preparation of modified acylglycerol emulsifiers.

Abstract

Zbadano zależności kinetyczne estryfikacji glicerolu kwasami tłuszczowymi (C12:0 - C18:0), prowadzonych w obecności soli cynku tych kwasów tłuszczowych. Przeanalizowano wpływ temperatury, stężenia karboksylanu oraz budowy części hydrofobowej kwasu tłuszczowego i karboksylanu, na postęp reakcji estryfikacji. Wyznaczono wartości odpowiednich stałych szybkości reakcji, energii aktywacji oraz maksymalnej zawartości monoestru glicerolu, możliwej do osiągnięcia w danych warunkach reakcji. Stwierdzono, że badana reakcja przebiega w układzie mikroemulsyjnym, który powstaje w czasie trwania procesu estryfikacji. Wartość równowagi hydrofilowo - lipofilowej (HLB) zsyntetyzowanych emulgatorów zależna był od budowy kwasu tłuszczowego a także od rodzaju i stężenia karbosylanu cynku, stosowanych w czasie estryfikacji glicerolu.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Language:
English
Publication year:
2004
Bibliographic description:
Macierzanka A., Szeląg H.: Esterification kinetics of glycerol with fatty acids in the presence of zinc carboxylates: Preparation of modified acylglycerol emulsifiers.// . -., (2004), s.0-0
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 60 times

Recommended for you

Meta Tags