Microwave-assisted boration of potato starch - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Microwave-assisted boration of potato starch

Abstract

Ziarnistą skrobię ziemniaczaną boranowano za pomocą kwasu borowego i dziesięciowodnego tetraboranu sodu (boraksu) w reakcji wspomaganej mikrofalami. Określono wpływ stosunku substratów oraz czasu trwania i mocy naświetlania na stopień estryfikacji (DE) produktów. Maksymalna wartość DE w próbkach skrobi boranowanej kwasem wyniosła 0,27, a boranowanej boraksem 0,18. Ustalono, że chociaż zmodyfikowana skrobia, o strukturze estrów i kompleksów, miała zmienione właściwości fizykochemiczne i zaburzoną strukturę krystaliczną, to jej stabilność termiczna wzrosła nawet o 20 stopni Celsjusza w stosunku do skrobi natywnej. Stabilność ta zależała od wartości DE - zwiększała się wraz z jego wzrostem.

Citations

  • 1 3

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 2 0

    Scopus

Cite as

Full text

download paper
downloaded 126 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Copyright (© Instytut Chemii Przemysłowej)

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach
Published in:
Polimery no. 54, pages 31 - 41,
ISSN: 0032-2725
Language:
English
Publication year:
2009
Bibliographic description:
Staroszczyk H.: Microwave-assisted boration of potato starch// Polimery -Vol. 54,iss. 1 (2009), s.31-41
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.14314/polimery.2009.031
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 181 times

Recommended for you

Meta Tags