Microwave-assisted boration of potato starch - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Microwave-assisted boration of potato starch

Abstract

Ziarnistą skrobię ziemniaczaną boranowano za pomocą kwasu borowego i dziesięciowodnego tetraboranu sodu (boraksu) w reakcji wspomaganej mikrofalami. Określono wpływ stosunku substratów oraz czasu trwania i mocy naświetlania na stopień estryfikacji (DE) produktów. Maksymalna wartość DE w próbkach skrobi boranowanej kwasem wyniosła 0,27, a boranowanej boraksem 0,18. Ustalono, że chociaż zmodyfikowana skrobia, o strukturze estrów i kompleksów, miała zmienione właściwości fizykochemiczne i zaburzoną strukturę krystaliczną, to jej stabilność termiczna wzrosła nawet o 20 stopni Celsjusza w stosunku do skrobi natywnej. Stabilność ta zależała od wartości DE - zwiększała się wraz z jego wzrostem.

Citations

  • 1 2

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 1 9

    Scopus

Cite as

Full text

download paper
downloaded 103 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Copyright (© Instytut Chemii Przemysłowej)

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach
Published in:
Polimery no. 54, pages 31 - 41,
ISSN: 0032-2725
Language:
English
Publication year:
2009
Bibliographic description:
Staroszczyk H.: Microwave-assisted boration of potato starch// Polimery -Vol. 54,iss. 1 (2009), s.31-41
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.14314/polimery.2009.031
Bibliography: test
  1. Budavari S., O'Neil M.J., Smith A., Heckelman P.E. (ed.): "The Merck Index", 11 th ed., Merck & CO., Inc.,
  2. Rahway, N.J., 1989. p. 204. open in new tab
  3. Browning E.: "Toxicity of industrial metals", Apple- ton Century Crofts, New York, 2 nd ed., 1969, pp. 90-97.
  4. Doull J., Klaassen C.D., Amdur M.O. (ed.): "Casarett and Doull's Toxicology", Macmillan Publ. Co., Inc., New York, 2 nd ed., 1980, pp.440-441.
  5. Murakami R.: Kenkyu Hokoku-Kumamoto Kogyo Daigaku 1985, 10, 63 (Chem. Abstr. 1985, 103, 162 118s). open in new tab
  6. Murakami R.: Kenkyu Hokoku-Kumamoto Kogyo Dai- gaku 1986, 11, 97 (Chem. Abstr. 1986, 105, 62 548c). open in new tab
  7. Pat. Brit. 244,708 (1924) (Chem. Abstr. 1927, 21, 339). open in new tab
  8. Pat. US 2,833,662 (1958) (Chem. Abstr. 1958, 52, 15 106a). open in new tab
  9. Pat. US 3,022,184 (1962) (Chem. Abstr. 1962, 56, 15 716). open in new tab
  10. Pat. Eur. 25,267 (1981) (Chem. Abstr. 1981, 95, 26 918s). open in new tab
  11. Pat. East Ger. 228,818 (1985) (Chem. Abstr. 1986, 104, 170 461j). open in new tab
  12. Pat. Eur. 253,643 (1988) (Chem. Abstr. 1988, 108, 152 468v).
  13. Pat. Jpn. 89 31,883 (1989) (Chem. Abstr. 1989, 110, 215 086h).
  14. Pat. Chin. 1,034,015 (1989) (Chem. Abstr.1990, 113, 8322g). open in new tab
  15. Hollo J. and Szejtli J.: Fette, Seifen, Arzneimittel 1957, 59, 94. open in new tab
  16. Deuel H., Neukom H.: Makromol. Chem. 1949, 3, 13. open in new tab
  17. Dejewska A., Mazurkiewicz J., Tomasik P., Zaleska H.: Starch/Stäerke 1995, 47, 219. open in new tab
  18. Zaleska H., Mazurkiewicz J., Tomasik P., B¹czkowicz M.: Nahrung. 1999, 43, 278. open in new tab
  19. Zaleska H., Tomasik P., Ring S.: Carbohydr. Polym. 2001, 45, 89. open in new tab
  20. Zaleska H., Ring S., Tomasik P.: Food Hydrocoll. 2000, 14, 377. open in new tab
  21. Zaleska H., Ring S., Tomasik P.: Int. J. Food Chem. Technol. 2001, 36, 509. open in new tab
  22. Lii C.Y., Tomasik P., Zaleska H., Liaw S.C., Lai M.-F.: Carbohydr. Polym. 2002, 50, 19. open in new tab
  23. Grega T., Najgebauer D., Sady M., Tomasik P., Faryna M.: J. Polym. Environ. 2003, 11, 75. open in new tab
  24. Zaleska H., Tomasik P., Lii C.Y.: Food Hydrocoll. 2002, 16, 215. open in new tab
  25. Zaleska H., Tomasik P., Lii C.Y.: J. Food Eng. 2002, 53, 249.
  26. Lii C.Y., Liaw S.C., Lai V.M.-F., Tomasik P.: Eur. Po- lym. J. 2002, 38, 1377. open in new tab
  27. Lii C.Y., Liaw S.C., Tomasik P.: Pol. J. Food Nutr. Sci. 2003, 12, 25. open in new tab
  28. Najgebauer D., Grega T., Sady M., Tomasik P.: Mole- cules 2004, 9, 550. open in new tab
  29. Lii C.Y., Chen H.H., Lu S., Tomasik P.: Int. J. Food Sci. Technol. 2003, 38, 787. open in new tab
  30. Korolczuk J., Breton-Dolet V., Tissier J.P., Maingon- nant J.F.:¯ywn. Technol. Jakooeae. 1996, 2, 67.
  31. Tomasik P., Schilling C.: Adv. Carbohydr. Chem. Bio- chem. 2004, 59, 175. open in new tab
  32. Tomasik P., Fiedorowicz M., Para A.: "Starch: Pro- gress in structural studies, modifications and appli- cations" (Eds: Tomasik P., Yuryev V.P., Bertoft E.), Polish Society of Food Technologists', Cracow 2004, Ch. 24, p. 301.
  33. Lewandowicz G., Szymanska G., Voelkel E., Wal- kowski A.: Pol. J. Food Nutr. Sci. 2000, 9, 31. open in new tab
  34. Mao G.J., Wang P., Meng X.S., Zhang X., Zheng T.: J. Appl. Polym. Sci. 2006, 102, 3854.
  35. Staroszczyk H., Tomasik P.: e-Polymers 2005, 080. open in new tab
  36. Staroszczyk H., Tomasik P., Janas P., Poreda A.: Car- bohydr. Polym. 2007, 69, 299. open in new tab
  37. Staroszczyk H., Fiedorowicz M., Zhong W., Janas P., Tomasik P.: e-Polymers 2007, 140. open in new tab
  38. Pat. US 3,038,870 (1962) (Chem. Abstr. 1962, 57, 13 996). open in new tab
  39. PCT Int. Appl. 92 01,743 (1992) (Chem. Abstr. 1992, 116, 257 042v). open in new tab
  40. Aberle Th., Burchard W., Volwerg W., Radosta S.: Starch/Staerke 1994, 46, 329.
  41. Bello-Perez L.A., Paredes-Lopez O., Roger P., Co- lonna P.: Cereal Chem. 1996, 73, 12. open in new tab
  42. Richter M., Augustat S., Schierbaum F.: "Ausge- wählte Methoden der Stärkechemie", VEB Fachbuch Verlag, Leipzig 1968. p.125.
  43. Peak D., Luther G.W., Sparks D.L.: Geochim. Cosmo- chim. Acta 2003, 67, 2551. open in new tab
  44. Shih C.C., Wu K.H., Wang G.P., Wu T.R., Chang T.C.: Polym. Degrad. Stab. 2006, 91, 1658. open in new tab
  45. Weir C.E.: J. Res. Nat. Bur. Stand. -A. 1966, 70A, 153. open in new tab
  46. Staroszczyk H., Fiedorowicz M., Janas P., Tomasik P.: Polimery 2007, 57, 874. open in new tab
  47. Hoover R., Manuel H.: J. Cereal Sci. 1996, 23, 153. open in new tab
  48. Starzyk F., Tomasik P., Lii C.Y.: Pol. J. Food Nutr. Sci. 2001, 10, 27. open in new tab
  49. Lenz R.W., Heeschen J.P.: J. Polymer Sci. 1961, 51, 247. Received 21 XI. 2007 open in new tab
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 145 times

Recommended for you

Meta Tags