Abstract
Ziarnistą skrobię ziemniaczaną boranowano za pomocą kwasu borowego i dziesięciowodnego tetraboranu sodu (boraksu) w reakcji wspomaganej mikrofalami. Określono wpływ stosunku substratów oraz czasu trwania i mocy naświetlania na stopień estryfikacji (DE) produktów. Maksymalna wartość DE w próbkach skrobi boranowanej kwasem wyniosła 0,27, a boranowanej boraksem 0,18. Ustalono, że chociaż zmodyfikowana skrobia, o strukturze estrów i kompleksów, miała zmienione właściwości fizykochemiczne i zaburzoną strukturę krystaliczną, to jej stabilność termiczna wzrosła nawet o 20 stopni Celsjusza w stosunku do skrobi natywnej. Stabilność ta zależała od wartości DE - zwiększała się wraz z jego wzrostem.
Citations
-
1 3
CrossRef
-
0
Web of Science
-
2 0
Scopus
Author (1)
Cite as
Full text
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- Copyright (© Instytut Chemii Przemysłowej)
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach
- Published in:
-
Polimery
no. 54,
pages 31 - 41,
ISSN: 0032-2725 - Language:
- English
- Publication year:
- 2009
- Bibliographic description:
- Staroszczyk H.: Microwave-assisted boration of potato starch// Polimery -Vol. 54,iss. 1 (2009), s.31-41
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.14314/polimery.2009.031
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 181 times
Recommended for you
Crystal structure and physical properties of Mg6Cu16Si7-typeM6Ni16Si7, for M = Mg, Sc, Ti, Nb, and Ta
- K. L. Holman,
- E. Morosan,
- P. Casey
- + 5 authors