Abstract
Rozdział porusza takie zaganienia jak: struktura i nazewnictwo sacharydów, sposoby ich oznaczenia w żywności, zawartość w żywności, chemiczne i fizyczne właściwości oraz przemiany w warunkach przechowywania i przetwarzania, celowe modyfikowanie skrobi, a także rola sacharydów w tworzeniu sensorycznych cech żywności i żywieniu człowieka.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Monographic publication
- Type:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Title of issue:
- W : Chemia żywności. Główne składniki żywności. - Tom : 1 strony 87 - 133
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2015
- Bibliographic description:
- Staroszczyk H.: Sacharydy - występowanie i znaczenie// W : Chemia żywności. Główne składniki żywności. - Tom : 1/ ed. Zdzisław E. Sikorski, Hanna Staroszczyk Warszawa: Wydawnictwo WNT, 2015, s.87-133
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 465 times