Białka - budowa i właściwości - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Białka - budowa i właściwości

Abstract

Struktura białek wpływa na ich wartość odżywczą, właściwości funkcjonalne wżywności oraz reakcje w surowcach i produktach żywnościowych. W czasie prze-chowywania i przetwarzania żywności białka ulegają przemianom, niepożądanymlub zamierzonym, wskutek reakcji chemicznych i biochemicznych. Poprzez celo-we, enzymatyczne i chemiczne modyfikowanie struktury białek można wpływać naich właściwości funkcjonalne w żywności i wartość biologiczną.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Monographic publication
Type:
rozdział w książce - monografii autorskiej /podręczniku o zasięgu krajowym
Title of issue:
W: Chemia żywności. Skład, przemiany i właś ciwości żywności strony 243 - 277
Language:
Polish
Publication year:
2002
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 2716 times

Recommended for you

Meta Tags