Możliwości wykorzystania wysokiego ciśnienia w przemyśle mleczarskim - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Możliwości wykorzystania wysokiego ciśnienia w przemyśle mleczarskim

Abstract

Wysokie ciśnienie wpływa na strukturę, konformację oraz właściwości funkcjonalne białek mleka. Powoduje inaktywację niektórych enzymów, zmienia rozmiar miceli kazeinowych i kuleczek tłuszczowych. Technika wysokociśnieniowa może znaleźć zastosowanie w produkcji serów, gdyż pozwala na skrócenie czasu koagulacji za pomocą podpuszczki oraz zwiększa wydajność produktu. Jogurty wytwarzane z mleka traktowanego ciśnieniem posiadają również lepsze właściwości reologiczne. Jednakże, niektóre zmiany składników pod wpływem ciśnienia prowadzą do pogorszenia jakości sensorycznej mleka, np. powstawania gorzkiego smaku i zjełczałego zapachu w wyniku zwiększenia aktywności lipazy lipoproteinowej. Te niekorzystne zmiany wyróżników sensorycznych mogą ograniczać wykorzystanie wysokiego ciśnienia w przemyśle mleczarskim.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 59 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Creative Commons: CC-BY-SA open in new tab

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
Published in:
Medycyna Weterynaryjna no. 66, pages 470 - 474,
ISSN: 0025-8628
Language:
Polish
Publication year:
2010
Bibliographic description:
Malinowska-Pańczyk E., Kołodziejska I.: Możliwości wykorzystania wysokiego ciśnienia w przemyśle mleczarskim// Medycyna Weterynaryjna. -Vol. 66., nr. iss. 7 (2010), s.470-474
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 204 times

Recommended for you

Meta Tags