Nowe czynniki chłodnicze i zmiany w instalacjach chłodniczych. Cz.3 - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Nowe czynniki chłodnicze i zmiany w instalacjach chłodniczych. Cz.3

Abstract

Artykuł jest kontynuacją tematyki przedstawionej w części pierwszej (nr 9 -2015) oraz części drugiej (nr 10-2015). Autorzy nawiązują do konsekwencji jakie niosą ze sobą ograniczenia stosowania syntetycznych czynników chłodniczych z grupy CFC i HFC. W artykule przedstawiono analizę wpływu rodzaju czynnika chłodniczego na efektywność sprężarkowego układu chłodzenia przeznaczonego do współpracy z komorą chłodniczą do przechowywania produktów żywnościowych. W analizie tej wzięto pod uwagę zmienność efektywności urządzenia w zależności od zmiany parametrów pracy oraz płynu roboczego. Ze względu na restrykcje związane z prawodawstwem unijnym (o czym mowa była w poprzednich częściach artykułu), w rozważaniach ujęto takie substancje, jak czynniki naturalne R600a, R290 oraz te należące do grupy HFC (R134a, R365mfc), a także czynniki syntetyczne z grupy HFO (R1234yf, R1234ze). Omówiono więc płyny, które znajdują szerokie zastosowanie w nowoczesnych konstrukcjach urządzeń chłodniczych.

Citations

  • 1

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 0

    Scopus

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Przemysł Spożywczy no. 70, pages 29 - 33,
ISSN: 0033-250X
Language:
Polish
Publication year:
2016
Bibliographic description:
Andrzejczyk R., Muszyński T., Jakubowska B.: Nowe czynniki chłodnicze i zmiany w instalacjach chłodniczych. Cz.3// Przemysł Spożywczy. -Vol. 70., nr. 2 (2016), s.29-33
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.15199/65.2016.2.6
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 191 times

Recommended for you

Meta Tags