Ocena autentyczności destylatów rolniczych i wybranych napojów spirytusowych produkowanych ze zbóż z wykorzystaniem ultraszybkiej- oraz dwuwymiarowej chromatografii gazowej
Abstract
Ocena autentyczności destylatów rolniczych i wybranych napojów spirytusowych produkowanych ze zbóż z wykorzystaniem ultraszybkiej- oraz dwuwymiarowej chromatografii gazowej. Wiele napojów spirytusowych, takich jak wódki czy whisky, jest obecnie produkowana z wybranych surowców, a informacje te umieszczane są na etykietach produktów. W związku z dużą różnorodnością alkoholi są one często fałszowane przez produkowanie ich z innych surowców lub innymi metodami. Ze względu na dobro konsumentów niezbędne jest poszukiwanie szybkiej i prostej metody pozwalającej na identyfikację napojów alkoholowych ze względu na rodzaj czy pochodzenie botaniczne, gdyż obecne metody stosowane do tego celu nie są w pełni skuteczne. Celem pracy było opracowanie nowych procedur analitycznych umożliwiających dokonywanie oceny autentyczności destylatów rolniczych oraz wybranych napojów spirytusowych produkowanych ze zbóż z wykorzystaniem ultraszybkiej- oraz dwuwymiarowej chromatografii gazowej (GCxGC-TOFMS). Zastosowanie elektronicznego nosa, w którym wykorzystano ultraszybką chromatografię gazową, pozwoliło na rozróżnienie próbek destylatów rolniczych od próbek wódek i whisky oraz szybkie rozróżnienie próbek whisky i wódek ze względu na pochodzenie botaniczne. Zastosowanie GCxGC-TOFMS umożliwiło określenie składu wódek i wykorzystanie zidentyfikowanych związków chemicznych do rozróżnienia próbek ze względu na pochodzenie botaniczne. Metody opracowane przy użyciu e-nosa mogą być wykorzystane do rutynowej oceny autentyczności napojów spirytusowych produkowanych z różnych zbóż.
Author (1)
Cite as
Full text
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- Copyright (Author(s))
Keywords
Details
- Category:
- Thesis, nostrification
- Type:
- praca doktorska pracowników zatrudnionych w PG oraz studentów studium doktoranckiego
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2016
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 246 times
Recommended for you
POTENTIAL APPLICATIONS OF ELECTRONIC NOSE BASED ON ULTRA FAST GAS CHROMATOGRAPHY TO DISTINGUISH ALCOHOLIC BEVERAGES MADE OF GRAIN = POTENCJALNE MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA ELEKTRONICZNEGO NOSA OPARTEGO NA ULTRA SZYBKIEJ CHROMATOGRAFII GAZOWEJ DO ODRÓŻNIANIA NAPOJÓW SPIRYTUSOWYCH POCHODZENIA ZBOŻOWEGO
- P. Wiśniewska,
- M. Śliwińska,
- T. Dymerski
- + 2 authors
Kompletna dwuwymiarowa chromatografia gazowa-nowoczesne narzędzie analityczne. Cz II. Aparatura.
- M. Bielski,
- T. Gorecki,
- J. Namieśnik