Ocena autentyczności destylatów rolniczych i wybranych napojów spirytusowych produkowanych ze zbóż z wykorzystaniem ultraszybkiej- oraz dwuwymiarowej chromatografii gazowej - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Ocena autentyczności destylatów rolniczych i wybranych napojów spirytusowych produkowanych ze zbóż z wykorzystaniem ultraszybkiej- oraz dwuwymiarowej chromatografii gazowej

Abstract

Ocena autentyczności destylatów rolniczych i wybranych napojów spirytusowych produkowanych ze zbóż z wykorzystaniem ultraszybkiej- oraz dwuwymiarowej chromatografii gazowej. Wiele napojów spirytusowych, takich jak wódki czy whisky, jest obecnie produkowana z wybranych surowców, a informacje te umieszczane są na etykietach produktów. W związku z dużą różnorodnością alkoholi są one często fałszowane przez produkowanie ich z innych surowców lub innymi metodami. Ze względu na dobro konsumentów niezbędne jest poszukiwanie szybkiej i prostej metody pozwalającej na identyfikację napojów alkoholowych ze względu na rodzaj czy pochodzenie botaniczne, gdyż obecne metody stosowane do tego celu nie są w pełni skuteczne. Celem pracy było opracowanie nowych procedur analitycznych umożliwiających dokonywanie oceny autentyczności destylatów rolniczych oraz wybranych napojów spirytusowych produkowanych ze zbóż z wykorzystaniem ultraszybkiej- oraz dwuwymiarowej chromatografii gazowej (GCxGC-TOFMS). Zastosowanie elektronicznego nosa, w którym wykorzystano ultraszybką chromatografię gazową, pozwoliło na rozróżnienie próbek destylatów rolniczych od próbek wódek i whisky oraz szybkie rozróżnienie próbek whisky i wódek ze względu na pochodzenie botaniczne. Zastosowanie GCxGC-TOFMS umożliwiło określenie składu wódek i wykorzystanie zidentyfikowanych związków chemicznych do rozróżnienia próbek ze względu na pochodzenie botaniczne. Metody opracowane przy użyciu e-nosa mogą być wykorzystane do rutynowej oceny autentyczności napojów spirytusowych produkowanych z różnych zbóż.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 1110 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Copyright (Author(s))

Keywords

Details

Category:
Thesis, nostrification
Type:
praca doktorska pracowników zatrudnionych w PG oraz studentów studium doktoranckiego
Language:
Polish
Publication year:
2016
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 256 times

Recommended for you

Meta Tags